Lage bloeddruk door hyperventilatie

Een hoge bloeddruk associëren we eerder met stress en hyperventilatie dan een lage bloeddruk. Toch kan dit ook voorkomen, hoe dat komt leg ik je hier uit.

Als wij stress ervaren wil ons lichaam ons helpen om die situatie aan te kunnen. Ons lichaam reageert op elke stress situatie alsof er gevaar is en waarvan we moeten vluchten of vechten. Hiervoor gebeurt er van alles in je lichaam; je ademhaling versnelt zich, er gaat extra bloed naar je spieren en je bloeddruk gaat omhoog.

Chronische stress en een lage bloeddruk

Nu is dat dus heel handige in acute stress situaties als bijvoorbeeld je huis in de brand staat en je moet vluchten. Maar als wij langere tijd stress hebben en het chronisch wordt is dat niet zo goed voor ons lichaam en kan je veel verschillende klachten krijgen.

Als je langere tijd stress hebt kan het zo zijn dat je lichaam zo moe wordt dat het niet meer adequaat kan reageren. Je komt dan in een burn-out terecht of bent oververmoeid geraakt. De rek is er als het ware uit, je lichaam heeft de energie niet meer om op de angst en paniek situatie goed te reageren. Dan kan het dus zijn dat je een te lage bloeddruk krijgt.

Klachten van lage bloeddruk

Veel klachten die je kan hebben van een te lage tensie lijken op die van hyperventilatie. Hieronder de meest voorkomende klachten:

  • Duizeligheid; vooral bij het snel opstaan of lang staan
  • Gevoel van flauwvallen
  • Zicht; sterretjes of zwarten vlekken zien
  • Oren; een piep of ruis horen
  • Misselijkheid
  • Koud of warm lichaam
  • Vermoeidheid
  • Negatieve en depressieve gevoelens

Gevoel van flauwvallen

Dat gevoel van duizeligheid als je snel opstaat of het gevoel dat je kan flauwvallen als je te lang staat is waarschijnlijk de bekendste klacht van een te lage bloeddruk. Want een lage bloed druk merk je vaak bij het opstaan. Waarbij je het gevoel hebt dat als je niet op snel weer gaat zitten dat je flauwvalt. Vooral ‘s ochtends is de bloeddruk altijd wat lager dan overdag. Als je opstaat of bukt en omhoog komt, voel je vaak binnen een paar seconden dat je licht wordt in je hoofd. Je gezichtsveld wordt hierbij langzaamaan zwart, je voelt tintelingen in je gehemelte en vingers, het geluid om je heen valt weg en je lichaam voelt slap. Heel angstig gevoel is dat vaak! Vaak trekt deze duizeligheid snel weg zodra weer gaat zitten of liggen.

Heb je dit gevoel vaak dan is het raadzaam om even langs de dokter te gaan om het te laten checken.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Naast stress zijn er ook veel andere oorzaken die kunnen zorgen voor een lage bloeddruk.

Uitdroging van je lichaam

Uitdroging kan komen door diarree, hoge temperaturen in de zomer of sauna bijvoorbeeld en zoutgebrek. Je lichaam moet een stabiel zoutgehalte hebben, zodat het voldoende water kan opnemen. Door onvoldoende zout transpireert je lichaam meer water dan dat het opneemt en raak je uitgedroogd.

Veel bloedverlies en bloedarmoede

Veel bloedverlies kan een lage bloeddruk geven, omdat de druk afneemt om het bloed rond te pompen. Bijvoorbeeld als je een heftige menstruatie hebt. Ook bloedarmoede, dus een laag ijzer gehalte in je bloed kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk.

Bijwerkingen van medicijnen

Medicatie kan als bijwerking een verlaging van je bloeddruk geven. Bij twijfel kan je dit navragen bij je apotheek of arts.

Hoge lichaamstemperatuur

Een hoge lichaamstemperatuur zoals bij koorts kan ook zorgen voor een verlaging van je tensie. Maar ook een warme zomerse dag of een sauna bezoek.

Tips

Ga met je benen omhoog liggen bij duizeligheid. Als het zwart voor je ogen wordt of als je voelt dat je duizelig wordt, is het belangrijk dat je meteen gaat liggen en je je benen omhoog doet. Zo verdwijnt het flauwval gevoel en kan het bloed beter door je hele lichaam stromen. Als de duizeligheid is weggetrokken is het heel belangrijk dat je rustig en langzaam op staat!

Langzamer opstaan. Heb je vaak dat als je opstaat dat het zwart voor je ogen wordt en je draaierig wordt? Train jezelf dan erin dat je langzamer opstaat. Blijf eerst even rustig stil staan voordat je gaat bewegen, zo kan je lichaam aan de staande positie wennen. Vermijd dus snelle bewegingen!

Eet en drink genoeg en gezond Het is belangrijk dat je lichaam een stabiel zoutgehalte heeft, zodat je voldoende water kunt opnemen. Dit doe je door gezond te eten en vooral ook genoeg water te drinken. Ook regelmatig eten is aan te raden zodat je bloedsuiker spiegel stabiel blijft.

Voeding en levensstijl Een gezonde levensstijl geeft een gezond lichaam. Het is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dus genoeg slapen, ontspannen en het aanbrengen van structuur aan je leven. Ga op vaste tijden naar bed en slaap voldoende.

Bewegen Probeer regelmatig te bewegen het liefste in de buiten lucht. Misschien vind je sporten wat spannend door de duizelingen, probeer dan het bewegen rustig op te bouwen. Ga bijvoorbeeld wandelen of thuis op de hometrainer wat fietsen.

Ontspanning Zorg voor meer rust en ontspanning. Doe elke dag iets wat jou blij maakt. Start met het doen van ademhaling en ontspanningsoefeningen.

Kijk eens bij de online cursussen die ik aanbied om van deze klachten door de hyperventilatie af te komen

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen