Hyperventilatie en allergie, overgevoeligheidsreactie of histamine intolerantie

Bij een allergische reactie of een overgevoeligheidsreactie denken we vaak aan jeuk, rode bultjes, niezen, brandende ogen, darmklachten etc Maar je kan ook last van je ademhaling en hyperventilatie krijgen.

Ik schreef al eerder over de combinatie hooikoorts en hyperventilatie maar hier wil ik verder op in gaan wat er gebeurt bij hyperventilatie en allergie, allergische of overgevoeligheidsreactie.

Stressreactie van je lichaam

Als jij iets eet, drinkt of anders binnenkrijgt waar jouw lichaam op reageert dan ontstaat een overdreven reactie van je afweersysteem op deze stof. Er ontstaat een stressreactie en ieder lichaam reageert dan weer anders.

Als jij gevoelig bent voor hyperventilatie als reactie op stress dan kan het dus heel goed zijn dat als jouw lichaam in de stress schiet door de overgevoeligheid/allergie dat je dus reageert met hyperventileren.

Bekende klachten bij overgevoeligheid of allergie zijn benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen, wazig gevoel. En zoals jij misschien weet gaan bij jou de alarmbellen heel snel af waardoor alle radartjes in je hoofd gaan werken met angstige gedachten en paniek gevoelens  oftewel nog meer stress voor je lichaam!

En als jij stress ervaart dan wil jouw lichaam je helpen om je vluchten of vechten hiervoor gebeuren er een aantal dingen in je lichaam. Een van de dingen is dat je ademhaling zich versnelt. Maar als jij niet hoeft te vluchten of vechten dan krijg je een onbalans in je lichaam omdat je die extra energie niet verbruikt. Lees hier meer over die onbalans

Onbalans in je lichaam

Een van de gevolgen van die onbalans is dat je lichaam veel gevoeliger wordt en het kan dus ook zo zijn dat je hierdoor gevoeliger wordt voor overgevoeligheidsreacties. Je zult misschien wel eens gemerkt hebben dat je eerder reageert als je slecht geslapen hebt, vermoeid bent of veel stress hebt. Dus ook als jij last hebt van chronische hyperventilatie kan je hier dus meer last van hebben.

Zelf heb ik ook last van allergieën en merk dit direct op mijn ademhaling. Door heel goed voor mijzelf te zorgen en goed aan mijn ademhaling te werken heb ik gelukkig nauwelijks meer last.

Twijfel jij of je hyperventilatie door een allergie komt of versterkt wordt?

Twijfel jij of je klachten met een allergie, overgevoeligheid of histamine intolerantie te maken heeft, neem dan altijd contact op met je (huis)arts en laat dit goed uitzoeken. Niet elke reactie komt uit een bloedonderzoek naar voren hiervoor is een andere uitgebreide test nodig.

Hou bijvoorbeeld een tijde een (eet)dagboek bij met je klachten zo kan je veel duidelijker krijgen wanneer en waardoor je last hebt.

Zorg heel goed voor jezelf, werk ook aan de ontspanning en ademhaling zodat je stressniveau naar beneden gaat en hiermee je lichaam en afweersysteem rustiger wordt.

Wil je meer weten over welke andere dingen een rol spelen bij je hyperventilatie en hier aan werken? Start dan vandaag nog met de online cursus die ik heb over hyperventilatie

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen