Hyperventilatie bij kinderen

Helaas hoor ik dit de laatste tijd steeds vaker, hyperventilatie bij kinderen. Ouders contact nemen regelmatig contact met mij op omdat hun kind last heeft van hyperventilatie klachten. Of het komt tijdens de coaching ter sprake dat het opvalt dat een zoon of dochter toch wel vaak dezelfde klachten vertoont.

Dat jij als volwassen last hebt gekregen van deze klachten kunnen we vaak wel verklaren. Drukke baan, echtscheiding, samenloop van meerdere stress dingen etc Maar kinderen die horen toch ontspannen te zijn en geen zorgen te hebben? En daarmee dus ook niet te hyperventileren.

Helaas is dit niet zo en komt het echt heel vaak voor en als ik terugkijk op mijn jeugd heb ik het zelf toen ook al gehad. Alleen was het toen niet bekend en kon de dokter niks vinden toen ik heen ging omdat ik onder andere zo vaak duizelig was. Had ik toen maar tips en advies gekregen om op mijn ademhaling te letten dan had ik later niet zoveel klachten gekregen….

Hoe komt het dat kinderen hyperventilatie hebben?

Ik denk dat heet vaak het komt door erfelijke aanleg en het kopiëren van gedrag, wat ik daarmee bedoel leg ik zo uit.

Erfelijke aanleg

Net als dat je je haarkleur of andere dingen mee krijgt bij je geboorte kan je ook gevoeliger zijn voor stressklachten zoals hyperventilatie. Heel vaak is het zo dat een ouder of ander familielid ook last heeft van angst, paniek of hyperventilatieklachten. Zo kan het dus dat jij het je kind meegegeven hebt. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Net als dat je diabetes of slechte ogen kan hebben kan je ook last krijgen van hyperventilatie.

Kopiëren van gedrag

En kind neemt veel van je over omdat jij zijn/haar grootste voorbeeld bent. De manier waarop jij reageert op stress en omgaat met lastige situaties dat kan je kind dus overnemen. Vaak hebben kinderen namelijk veel meer door dan jij door hebt.

Jij bent een voorbeeld dus probeer ook een goed voorbeeld mee te geven.

Dit betekent niet dat jij je schuldig hoeft te voelen natuurlijk! Jij doet je best maar het steeds over je grenzen gaan, geen of onvoldoende rust nemen en niet goed voor jezelf zorgen zijn dingen waar jij wel een voorbeeld in kan geven.

Tips voor kinderen met hyperventilatie

  • Geef het goede voorbeeld. Zorg dus voor voldoende ontspanning, zorg heel goed voor jezelf en neem voldoende rust. Wees je echt bewust van de rol die jij hier (onbewust) in speelt. Zoek dus hulp voor jezelf als je het zelf niet redt.
  • Lees jezelf goed in wat hyperventilatie is en wat de klachten veroorzaakt. Als jij een goed antwoord kan geven waarom je kind deze klachten ervaart zal er veel meer rust ontstaan. Lees hier mijn uitleg over hyperventilatie
  • Weet dat het opgroeien nu heel anders is dan toen jij jong was. Er wordt veel meer van ze verwacht en dit geeft dus ook veel meer stress. Zorg dat je kind voldoende rust heeft om op te laden.
  • Heb begrip voor de klachten, angsten en twijfels! Lees hier mijn tips hoe je kunt omgaan met iemand die last van hyperventilatie heeft.
  • Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk. Gezond eten, regelmatig eten en geen maaltijden overslaan en natuurlijk voldoende water drinken. Vermijd het liefste zoveel mogelijk suikers. En voldoende slaap en op vaste tijden naar bed.
  • Sporten en lichaamsbeweging zijn ook belangrijk voor de ontspanning, zolang je kind het leuk vindt natuurlijk en het geen moeten wordt.
  • Probeer in spelvorm ademhaling of ontspanningsoefeningen te doen om aan te leren hoe je beter kunt ontspannen en beter kan ademen.

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig kinderen, tieners en pubers begeleid. Ik vind het zo ontzettend belangrijk dat dit al goed aangepakt wordt zodat er niet op latere leeftijd meer klachten ontstaan. Als je jong begint met het goed leren ademen en ontspannen voorkom je veel.

Boekentip

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen