Hyperven

Al jaren werk ik samen met de Hyperven therapie, en als je extra hulp of ondersteuning nodig hebt dan verwijzen zij je door naar mij. Ik kan je extra tips en handvaten geven maar ook mee kijken of je de oefening goed uitvoert. Daarom hier uitleg over wat de hyperven therapie inhoudt

De HyperVen therapie werd ontwikkeld door de Nederlandse neuroloog Drs. B. Snitslaar. Hij ontdekte dat mensen met chronische hyperventilatie, op een vrij eenvoudige manier, hun ademcentrum kunnen resetten door het als ware opnieuw in te stellen op een hogere kooldioxide tolerantie. Deze manier bleek zeer succesvol te zijn voor de behandeling van chronische hyperventilatie.

Hyperventherapie | Wat gebeurt er?

De therapie is er eigenlijk op gericht om te leren om steeds langer je adem in te houden. Door de chronische hyperventilatie is je zuurgraad van je bloed te laag geworden. Die onbalans waar ik altijd over schrijf. Je ademcentrum in je hersenen is daar gewend aan geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in je bloed. Hierdoor komt je ademprikkel te snel waardoor je blijft hyperventileren. Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht. Een van de belangrijkste gevolgen van die te lage zuurgraad, de onbalans in je lichaam, is vaatvernauwing waardoor je hersenen en weefsels onvoldoende voedingstoffen en zuurstof krijgen. Dit geeft al die verschillende klachten zoals de vermoeidheid, duizelingen, spierpijn maar ook de negatieve en angstige gedachten.

Door met de therapie steeds langer de adem in te houden, dwingt je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan je lichaam weer buffersystemen opbouwen om de hyperventilatie op te vangen. Dit leidt dan na verloop van tijd tot afname  en het verdwijnen van de klachten en symptomen door de hyperventilatie.

HyperVen | Hoe werkt het?

De oefeningen doe je achter de computer met internetverbinding, of via de app op je tablet of smartphone. Tijdens de oefeningen maakt het programma een grafiek over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en krijg je een algemene voortgangsgrafiek te zien. Je zult 2 a 3 keer per dag moeten oefenen om het beste resultaat te krijgen van de therapie. In het begin duurt een sessie ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie. Daarom is het best tijdsintensief om dit programma te volgen en zal je er wel echt gemotiveerd mee aan de slag moeten gaan.

Belangrijk om te weten

Het is heel belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de motivatie om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. Heb je hier last van of vind je het lastig om te weten waar je op kan letten zodat je het op de beste en meest gunstige manier doet? Neem dan contact met mij op.

Daarnaast zal je ook moeten uitzoeken wat de oorzaak van je hyperventilatie is en dit moeten aanpakken. Bouw jij steeds teveel stress en spanningen op dan zal je dit ook moeten gaan leren herkennen en leren wat je hieraan kan doen. Net als je leefstijl aanpassen dus zorgen voor voldoende rust, ontspanning, gezond eten etc. Dit is dus een mooie therapie als ondersteuning van andere therapieën om blijvend van je hyperventilatie af te komen

Heb je vragen over het programma neem dan contact op met Hyperven, zij beantwoorden graag je vragen.

Twijfel jij of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf de score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen