HSP, hooggevoeligheid en hyperventilatie gaan vaak samen, hoe kan dat?
Wat is hyperventilatie?
Op het moment dat jij stress ervaart bijvoorbeeld als je schrikt, dan gebeurt er heel veel in je lichaam. Je lichaam gaat ervoor zorgen dat jij kan vechten of vluchten. En daarvoor is energie nodig, dus gaat oa je ademhaling omhoog.
Dit komt uit de oertijd vandaan en zo reageert ons lichaam nog steeds. Maar in onze huidige tijd ervaren wij veel stress maar raken we die extra energie niet of onvoldoende kwijt. Stress omdat jij je irriteert aan je collega, drukte op de snelweg, hoge werkdruk etc. En omdat jij die extra energie onvoldoende kwijt raakt ontstaat er een onbalans in je lichaam en deze onbalans zorgt er onder andere voor dat jij weer eerder stress ervaart en bijvoorbeeld eerder schrikt.
Wat merk je als je hyperventileert?
Als je last hebt van (chronische) hyperventilatie dan adem je eigenlijk continue iets teveel, in plaats van 10 keer adem jij 12 keer per minuut (fictief getal). Heel vaak merk je dit dus niet eens bewust op. Doordat je continue iets teveel ademt krijg je een onbalans in je lichaam. En die onbalans geeft je allemaal vervelende klachten. Zoals duizeligheid, angst, maag en darm klachten, hoofdpijn, spierpijnen én een overgevoeligheid voor prikkels.
HSP en overgevoeligheid voor prikkels
En daar zit dan ook meteen een probleem want door die overgevoeligheid voor prikkels krijg je stress en van stress ga je weer verkeerd ademen. Hier krijg je dus een vicieuze cirkel.
Je zal dat vooral merken in een omgeving waar je heel veel prikkels ervaart, bijvoorbeeld in een drukke supermarkt. Fel licht, harde geluiden, veel beweging door andere mensen, keuzes die je moet maken, veel kleuren en misschien zelfs geuren. Al je zintuigen worden geprikkeld. Hierdoor krijg je dus een stress reactie. Als jij HSP bent en hooggevoelig zal je dit dus extra merken.
Ons lichaam wil ons heel graag beschermen in zo een situatie, daardoor gebeurt er van alles in je lichaam. Een van de dingen die je (onbewust) doet is bijvoorbeeld je schouders op te trekken en jezelf kleiner te maken. Maar deze ingezakte verkrampte houding zorgt weer voor een verstoorde ademhaling.
(Probeer het maar eens uit -> zak maar eens in met je rug dus een bolle ingezakte houding en adem diep in. Daarna een rechte ontspannen rug en weer goed inademen. Voel je het verschil? Met een ontspannen rechte rug kan je veel beter ademen)
Hsp en hyperventilatie | Tips
- Als jij naast hooggevoeligheid en HSP ook last hebt van hyperventilatie is het nog belangrijker dat jij regelmatig de tijd neemt om op te laden.
- Neem elke dag even de tijd voor ademhaling of ontspanningsoefeningen.
- Bewaak goed je grenzen en kies er soms voor om bepaalde situaties met veel prikkels te vermijden.
- Leer jezelf goed af te sluiten voor prikkels
- Zorg heel goed voor jezelf.
- Weet dat je niet “gek” bent als je zo gevoelig bent
- Ga goed werken aan je hyperventilatie en ademhaling, als je dit beter onder controle hebt zal je dus ook minder gevoelig worden voor de prikkels door de HSP
- Volg bijvoorbeeld mijn online cursus Help ik heb hyperventilatie
Samenvatting
Niet iedereen is hooggevoelig en dus extra gevoelig voor die prikkels. Maar als jij dit wel bent zal je vooral merken dat als je al meer stress ervaart of meer klachten hebt door de hyperventilatie dat je dus ook gevoeliger wordt voor de prikkels. En omgekeerd ook.
Lees hier het interview met HSP Coach Maaike over HSP en hyperventilatie
Lees meer over hooggevoeligheid bij HSP Coach Maaike op haar website