fbpx

Hormonen, menstruatiecyclus en hyperventilatie

Hormonen en hyperventilatie | Hebben mijn menstruatiecyclus en hormonen invloed hierop?

Kunnen mijn klachten verergeren rondom mijn menstruatie?  Ja dit kan zeker en komt ook heel vaak voor! Welke verband hebben mijn hormonen en hyperventilatie met elkaar? Dat ga ik je hier onder uitleggen

Ons hele lichaam wordt aangestuurd door hormonen, en we hebben er dan ook veel verschillende van. De bekendste voor ons vrouwen zijn de hormonen die onze menstruatiecyclus regelen.

Je hormonen hebben dus heel veel invloed op je hele gesteldheid. Vaak zal je merken dat je de dagen rondom je menstruatie vermoeider bent, trek in chocolade hebt, meer spierpijn hebt, prikkelbaarder bent etc. Dus als je hormonen dat kunnen veroorzaken dan kan het ook heel goed dat je angst en paniek hierdoor versterkt wordt. 

De gemiddelde cyclus duurt gemiddeld tussen de 25 en 35 dagen. En is in 2 fasen te verdelen.
Kort gezegd de fase na je menstruatie en de fase na de eisprong en dus voor je menstruatie.

Hier leg ik je in het kort uit hoe dat zit.

Invloed menstruatie cyclus en hyperventilatie- Hoe zit dat?

Tijdens de cyclus wisselt de hormoon spiegel in je lichaam, deze zorgt ervoor dat je vruchtbaar bent in een bepaalde periode en als je niet zwanger bent, ongesteld wordt. Daarvoor zijn verschillende hormonen van invloed.

Onder andere het vrouwelijke hormoon oestrogeen, deze is niet alleen verantwoordelijk voor seksuele lustgevoelens, maar speelt ook een cruciale rol speelt bij andere ‘opwindende’ gevoelens, zoals angst.
Gevoelens als lust, angst, alertheid en opwinding worden allemaal aangestuurd door het hormoon oestrogeen.
Tijdens de cyclus wisselt de spiegel van dit hormoon. En dus kan je duidelijk merken dat je klachten verergeren en weer minder worden.

Hormonen en hyperventilatie | Stress speelt een grote rol hierin

Dit is een wisselwerking, als jij meer ontspannen bent en een betere ademhaling hebt zullen je hormonen minder invloed hebben op je klachten. Niet alleen deze hormonen die van invloed op je menstruatiecyclus zijn maar ook je stresshormonen zoals adrenaline.
Belangrijk is dus als je merkt dat dit een grote invloed heeft op hoe je je voelt gedurende je cyclus je gaat werken aan je ontspanning en je ademhaling.

Twijfel je of jouw klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan mijn gratis vragenlijst aan waarbij je meteen kan berekenen of jij hyperventilatie hebt

Tijdens de coaching gaan we hier aan werken en zal je merken dat je je steeds beter gaat voelen en de hormonen en je cyclus minder grote invloed heeft op hoe je je voelt.
Wil je hier aan werken zodat ook jij je weer goed, sterk en ontspannen gaat voelen, zelfs tijdens deze periode? Neem dan contact met me op. Of kijk eens bij een van de online cursussen die ik over hyperventilatie aanbied op www.cursus.hyperventilatiecoach.nl

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen