Hartklopppingen

Hartkloppingen bij hyperventilatie komen heel vaak voor. Spontaan als je op de bank zit, na het eten of tijdens angst en paniek. Doordat het zo intens kan zijn kan het je heel nerveus en bang maken.

Hartkloppingen wat is het?

Hartkloppingen is een versnelling van je hartslag die je kan voelen in heel je lichaam. In je borstkas, keel, oren, vingers, hoofd etc. Je bloedsomloop zit in je hele lichaam dus de hartkloppingen kan je ook overal voelen. Als je het eenmaal voelt is het vaak heel lastig om je focus te verleggen en kan je aan bijna niks anders meer denken. Hartkloppingen ontstaan door een prikkel waardoor tijdelijk je hartslag zich versneld. Dit is ongevaarlijk. Maar twijfel je of heb je het heel vaak dan moet je natuurlijk altijd even langs je (huis)arts.

Hartkloppingen door prikkels

Wat zijn dan die prikkels die zorgen voor een versnelde hartslag? Ten eerste natuurlijk stress. Als jij schrikt, je zorgen maakt of je irriteert dan gebeurt er van alles in je lichaam. Je ademhaling versnelt zich maar ook je hartslag. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of vechten. Andere prikkels kunnen zijn; sporten, hormonen, roken, drugs en medicijnen, voeding.

Hartkloppingen na het eten

Hartkloppingen na het eten komen heel vaak voor. Dit komt door je volle maag die het eten moet verteren. Maar kan ook komen omdat je iets belastend hebt gegeten. Voorbeelden zijn suiker, cafeïne, alcohol, cola en energiedrankjes, chocolade. Dit zijn namelijk opwekkende stoffen die meer energie geven aan je lichaam en dus voor hartkloppingen kunnen zorgen. Hou het voor jezelf eens bij wanneer je hier meer last van hebt en wat je net gegeten of gedronken hebt.

Verband hyperventilatie en hartkloppingen

Als je last van hyperventilatie hebt is je stressleven heel hoog. Je zal eerder reageren op emoties, irritaties en schrikken. Dus je wordt veel gevoeliger voor stressprikkels waardoor je eerder last zal krijgen van hartkloppingen. Daarnaast heb je door de onbalans die ontstaat van het verkeerde ademen ook eerder last van negatieve en schrik gedachten. Maar ook van lichamelijke sensaties én wordt het lastiger om je focus te verleggen. Een totaal recept voor hartkloppingen.

Ook kan je last hebben van hartoverslagen of een overslaande hartslag. Hier kan je meer uitleg over een overslaande hartslag door de hyperventilatie lezen

Hartkloppingen in je oren

Je hart kan je door je hele lichaam voelen en horen kloppen, want je bloed stroomt door je hele lichaam. Veel ervaren de hartkloppingen in je oor. Dit komt omdat ook daar je bloed stroomt maar doordat het in je oor zit is het vaak heel goed hoor en voelbaar. Je hart in je oor horen oftewel een kloppend geluid in het oor op het ritme van je hartslag wordt ook wel pulsatiele tinnitus genoemd. Lees hier meer over tinnitus en hyperventilatie

Wat kan je eraan doen?

  • Zorgen dat je minder stress gaat ervaren. Begin met het doen van ademhaling-, ontspanningsoefeningen of mediteren.
  • Vermijd zoveel mogelijk stress en zorg voor meer plezier en ontspanning.
  • Leer jezelf aan om je focus te verleggen en zorg voor afleiding.
  • Zorg heel goed voor jezelf, neem voldoende rust
  • Hou een tijdje een dagboek bij voor meer inzicht wanneer je het hebt. Welk eten een invloed heeft etc. Kijk hier voor een dagboek voorbeeld

Heb je last van een hoge bloeddruk of een lage bloeddruk dan kan je hier meer uitleg hierover lezen

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen