Concentratieproblemen

Door stress en hyperventilatie kan je veel klachten krijgen, je niet goed kunnen concentreren en concentratieproblemen is daar een van. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen?

Als jij last hebt van concentratieproblemen dan heb je moeite met het focussen op 1 onderwerp of probleem. Je gedachten vliegen alle kanten op en je bent snel weer vergeten waar je mee bezig bent. Je lijkt dan heel chaotisch of vergeetachtig maar eigenlijk heb je een concentratieprobleem.

Symptomen van concentratieproblemen

De volgende symptomen wijzen op concentratieproblemen:

  • Moeilijk vinden om je aandacht bij een bepaalde taak houden
  • Moeite hebben met ordenen en het houden van overzicht
  • Chaotisch hoofd hebben waarbij je gedachten alle kanten opgaan.
  • Vergeetachtigheid,  je vergeet veel dingen. Lees hier meer over vergeetachtigheid bij hyperventilatie
  • Je bent snel afgeleid en doet meerdere dingen tegelijk omdat je al weer kwijt bent waar je mee bezig was

Hyperventilatie en concentratieproblemen

Als wij stress ervaren dan gebeurt er van alles in ons lichaam. Ons stress systeem wordt in werking gezet wat er onder andere voor zorgt dat we gaan hyperventileren. Als deze situatie te lang duurt dan krijg je een onbalans in je lichaam die voor veel klachten kan zorgen. Spierpijn, vermoeidheid, depressieve gevoelens maar ook concentratie problemen. Hoe dit precies zit kan je hier nalezen:

Oorzaak van concentratieproblemen

Wanneer we veel stress ervaren dan maakt ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we onder stress kunnen overleven. Cortisol laat bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel stijgen en zorgt voor een snellere stofwisseling zodat er voldoende energie vrijkomt om te kunnen vluchten of vechten bij gevaar.

Ervaar jij echter langere tijd  stress, dan ontstaat er als het ware een overdosis van het stresshormoon cortisol wat niet goed is voor je hippocampus. De hippocampus is het deel van je brein dat normaal gesproken zorgt voor je concentratievermogen en een goed geheugen. Als jij alleen teveel van dit hormoon hebt dan heeft dit negatieve invloed op dit deel van de hersenen met het gevolg een oververmoeide hippocampus. Wat op zijn beurt weer een negatief effect heeft op je concentratievermogen en door een verzwakt vermogen om ons te concentreren raken we vergeetachtig en wordt het chaotisch in ons hoofd.

De hippocampus is ook het deel van je hersenen dat je emoties reguleert. Wanneer dit deel van je hersenen oververmoeid is kan dit ertoe leiden dat je je emoties maar moeilijk onder controle kunt houden. Op deze manier kan je met teveel stress of een burn-out depressieve gevoelens hebben of heel prikkelbaar worden.

Concentratieprobleem door te vol hoofd

Ons lichaam werkt echt heel mooi want als wij in gevaar zijn worden de processen die nodig zijn om te overleven geactiveerd en de dingen die niet direct nodig zijn worden op een lager pitje gezet. Je kunt dit merken dat als je in de auto zit je opeens al thuis bent maar eigenlijk niks meer kunt herinneren van de weg. Je staat op de automatische piloot. Je komt veilig thuis maar het is wel heel angstig als je je dit realiseert. Alle onnodige gegevens worden niet bewust opgeslagen. En in tijden van stress is weten waar jij je sleutels hebt opgeborgen of je die naam van die oude collega herinneren geen essentieel iets is om in gevaar te kunnen overleven maakt je hoofd daar dus geen prioriteit van. Dus je “vergeet” dat direct weer, het wordt gewoon niet goed opgeslagen.

Daarnaast zit je hoofd vaak zo vol met al je pieker gedachten dat er ook geen ruimte is om die verjaardag of afspraak te onthouden. Het probleem is vaak ook niet dat je het niet kunt onthouden maar dat je je slecht kunt concentreren. Je bent vaak ook zo snel afgeleid door alle prikkels en gedachten in je hoofd dat die ene afspraak of naam al weer op de achtergrond is verdwenen.

Ook door vermoeidheid en overprikkeling is je brein overbelast waardoor je minder opneemt en opslaat en hierdoor kan je je slecht concentreren op andere zaken.

Maar ook door onderprikkeling kan je vergeetachtig worden. Je hersenen zijn als een spier en als je die niet gebruikt dan neemt de activiteit af, je zult het moeten blijven trainen om je geheugen en concentratie sterk en goed te houden.

Vergeetachtigheid en concentratieproblemen

Problemen met je geheugen, veel vergeten laat ons vaak twijfelen aan onszelf. We denken dan vaak dat er iets mis is met onze hersenen. Heel vaak is dit echter een concentratie probleem. Ons hoofd zit zo vol andere gedachten dat er weinig ruimte voor andere dingen is. Onthouden wanneer die verjaardag is of die naam van die buurvrouw van 3 straten verderop is geen prioriteit in jouw stress gevulde brein dus vergeet je die.

Het doen van oefeningen om je concentratie te stimuleren kan dan heel nuttig zijn!

Concentratieproblemen door je leeftijd

Concentratieproblemen op hoge leeftijd komen regelmatig voor. Als je ouder wordt, neemt de doorbloeding gestaag af in je hersenen, dit is een natuurlijk proces. Dit kan zorgen voor problemen met je geheugen en ook met je concentratie. Maar ook de overgang bij vrouwen kan zorgen voor concentratieproblemen. Lees hier meer over problemen bij de overgang en hyperventilatie

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen