Burn-out en hyperventilatie

Is hyperventilatie de oorzaak van je burn-out of ben je gaan hyperventileren door de burnout? En wat is de relatie tussen deze twee? Daar wil ik je in dit artikel antwoord op geven.

Burn-out

Bij een burn-out ben je opgebrand, ver over je grenzen heen gegaan en is je lichaam in een continue toestand van stress geraakt. Je leeft als het ware in een soort noodstand, je overleeft in plaatst van dat je leeft. Je kan door de burnout heel veel klachten en gevoelens krijgen. Tot niks meer in staat zijn omdat je zo ontzettend moe bent of met veel moeite je toch nog vooruit slepen. Door de heftige vermoeidheid kan je allemaal andere klachten krijgen zoals spierpijn, vergeetachtigheid, duizeligheid, depressief, chagrijnig en opgefokt voelen. Oftewel je bent jezelf niet meer!

Ontstaan burnout

Het ontstaan van een burn-out kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Het kan er langzaam insluipen maar ook van het ene op andere moment toeslaan. Vaak denken we dat een burn-out werk gerelateerd is maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Waar het vaak mis gaat is dat de balans kwijt is. De balans tussen stress en ontspanning. Werk speelt hier vaak een rol in maar ook je thuis situatie.

Hyperventilatie en burn-out

Hyperventilatie en burnout gaan heel vaak samen, maar zeker niet altijd. Als je hyperventileert dan adem je continue iets meer dan nodig is, hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die allemaal klachten kan geven. Je wordt onder andere gevoeliger voor prikkels, slecht kunnen concentreren, vermoeidheid, duizelig, spierpijn en je kan angstig worden. Als jij door de burnout in een stress toestand bent gekomen wil je lichaam je dus in eerste instantie helpen en zorgt voor een snellere ademhaling. Alleen als deze stress toestand langere tijd aanhoudt en je ademhaling blijft sneller dan krijg je dus een onbalans en ontstaan hierdoor klachten. Zoals je kan lezen versterken beide elkaar dus heel sterk! Lees hier meer over wat hyperventilatie is

Verstoorde ademhaling

Je ademhalingscentrum kan ontregeld zijn geraakt als je langere tijd stress ervaart. Hierdoor kunnen je klachten dus blijven hangen. Dan is het heel belangrijk dat je ook aan je ademhaling gaat werken. Dat je weer leert goed te ademen. Je onderbewuste weet gewoon niet meer hoe het goed moet ademen omdat je continue in een stress stand blijft staan. En ontspannen vaak niet goed wilt lukken. Lees hier meer over wat ik goede ademhalingsoefeningen vind.

Aanpakken hyperventilatie of burn-out?

Het is heel belangrijk dat je de oorzaak van de verstoorde ademhaling, stress en burn-out achterhaalt en dit gaat aanpakken. Het hangt allemaal met elkaar samen. Het doen van alleen ademhalingsoefeningen en verder niks veranderen in je leven zal nauwelijks resultaat hebben. Wees dus heel eerlijk tegen jezelf en kijk waar de klachten vandaan komen. En verander dit. Dit zal niet makkelijk zijn maar wel nodig als jij je weer goed wilt voelen. Dus meer je grenzen aangeven en accepteren, meer rust nemen, goed voor jezelf zorgen, zorgen voor een betere balans en meer ontspannen. Niet meer zoveel van jezelf eisen vaak en veeeeel liever voor jezelf zijn.

Merk jij dat je ademhaling te hoog blijft? Zoek hier dan hulp bij, want een goede ademhaling is ontzettend belangrijk! Een goede coach zal je in dit hele proces kunnen begeleiden en ondersteunen. Wil je zelfstandig aan de slag? Start dan vandaag nog met een van mijn online cursussen. Kijk hier voor het aanbod

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen