Blaasklachten en veel moeten plassen door de hyperventilatie

Blaasklachten en veel moeten plassen door de hyperventilatie, ook dat kan door een verstoorde ademhaling en stress komen.

Blaasklachten, pijn in je onderbuik, pijn in je onderrug, pijn bij het plassen, een verkrampt gevoel, zere bekkenbodemspieren ook dat kan komen door de hoge spierspanning en hyperventilatie.

Als je last hebt van hyperventilatie adem je steeds iets te veel ten opzichten van wat je verbruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam. Lees hier meer over het ontstaan van klachten door de hyperventilatie. Deze onbalans geeft je allemaal klachten waaronder een verhoogde spierspanning en spierpijn.

Maar door de spanning, angst en stress spannen we vaak ook onnodig spieren aan. Dit is een natuurlijke reactie. Is het je wel eens opgevallen dat als je nerveus of bang bent je je billen aanspant? De spieren in je bekkenbodem, billen en onderrug zijn heel gevoelig voor veel spanning. En als wij spieren te veel gebruiken en/of aanspannen dan krijgen we een verkramping en/of spierpijn. Je spieren zijn overbelast geraakt! Dit verklaart dus je pijn in deze regio.

Verstoorde ademhaling als oorzaak van spierspanning

Als je last hebt van hyperventilatie dan adem je vaak te hoog in je borstkas in plaats van in je buik. Een natuurlijke beweging is een ademhaling die het grootste deel van de dag in je buik plaats vindt. Als jij te hoog ademt ontstaat er een soort contra beweging. In plaatst van dat je onderbuik en bekkenbodem gemasseerd wordt krijg je nu dus een tegen beweging wat ook weer zorgt voor meer spanning. Dit kan ook de pijn in je onderrug verklaren, lees hier meer over lage rug pijn.

Moeite of pijn met plassen

Het kan dus zijn dat door de hoge spierspanning je bekkenbodem zo verkrampt is geraakt dat je problemen krijgt met plassen. Dit kan lijken op een blaasontsteking. Twijfel je dan moet je natuurlijk direct naar je huisarts!

Veel moeten plassen

Tijdens angst, paniek en paniekaanvallen gebeurt het vaak dat je veel naar de wc moet. Je kan acute diarree krijgen maar je kan ook opeens veel moeten plassen of de aandrang voelen om te plassen. Dit komt door het stress hormoon cortisol. Dit heeft vaak met bijnieruitputting te maken.

Blaasklachten | Wat kan je er zelf aan doen?

Belangrijk is dat je wel veel blijft of gaat drinken. Omdat dit een manier is van je lichaam om deze afvalstoffen kwijt te raken. Als jij tekort water drinkt zal je uitdrogen en klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid krijgen. Je kunt zelf de kleur van je urine checken. Is het donker geel dan heb je tekort gedronken.

Merk je dat je vaak hier last van hebt? Probeer dan een goede buikademhaling weer aan te leren dit zal zorgen dat de spierspanning zich weer hersteld. Verder kan je oefeningen doen ter ontspanning van je onderrug en bekkenbodem. Mijn ademhalingsoefeningen combineer ik altijd met een beweegoefening. Hierdoor leer je je ademhalingspieren weer op de goede manier te gebruiken en het heeft als bijkomend voordeel dat ook deze regio weer ontspannen en los gaat worden.

Twijfel jij of je klachten komen door de chronische hyperventilatie? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen