Slecht slapen

Sinds de coronacrisis slapen veel mensen slechter. Meer onrust tijdens het slapen, slecht inslapen, nachtmerries of levendige dromen. Met als resultaat dat je minder goed uitgerust bent, wat weer een slecht effect heeft op je ademhaling en hyperventilatie.

Waarom slapen we slechter nu sinds de corona crisis?

Slecht slapen is het neveneffect van stress. De stresshormonen adrenaline en cortisol hebben hier grote invloed op. We leven momenteel in een stressvolle situatie, waardoor ons cortisolniveau hoger is dan normaal.

Een te hoge waarde van het stresshormoon cortisol in je bloed zorgt ervoor dat je moeilijker kan ontspannen, je onrustig voelt maar ook dat je slechter inslaapt. Ook slaap je hierdoor lichter en ga je levendiger dromen. Grote kans dat je nu je dromen ook beter kan herinneren.

Hoeveel invloed de stress heeft op je slaap verschilt natuurlijk per persoon. Wat wel meespeelt is je bioritme, waarbij je cortisol ’s morgens hoog hoort te zijn en ’s avonds zo laag mogelijk. ‘s Morgens helpt het je om je bed uit te komen en zorgt het ervoor dat je zin hebt in de dag. Als je een burn-out hebt dan heb je een verstoorde productie van cortisol. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer moeite met uit bed komen.

De rol van slaaphormoon Melatonine

Overdag is het de bedoeling dat het cortisolgehalte in je bloed daalt. Rond een uur of 22.00 uur zou deze het laagste punt moeten bereiken, waarna het slaaphormoon melatonine het overneemt. Melatonine is een tegenpool van cortisol. Het zorgt dat je in slaap valt – en nog belangrijker: dat je doorslaapt. Blijf jij teveel stress ervaren in de dag, ontspan je te weinig dan zakt je cortisol onvoldoende. Kijk jij bijvoorbeeld in de avond nog op je telefoon of kijk je een spannende film op de tv dan verstoort dan ook nog je melatonine.

Je melatonine aanmaak kan je stimuleren door kunstlicht, zoals tv, telefoon en tablet zoveel mogelijk te vermijden. En je lichaamstemperatuur te verlagen. In dit geval is een warme douche dus niet aan te raden vlak voor het slapen. Daarnaast is (intensief) sporten in de avond ook echt af te raden, omdat je dan weer cortisol en adrenaline aanmaakt.

Meer ontspannen overdag is heel belangrijk

Als jij overdag te weinig rust neemt, maar door en door gaat, omdat je je zo onrustig voelt of er de tijd niet voor neemt. Dan bouw je veel extra stress op wat ervoor zorgt dat je slechter gaat slapen.

Door bijvoorbeeld in de avond ontspanningsoefeningen te gaan doen zal je vaak snel resultaat merken, rustiger worden en beter gaan slapen. En meer uitgerust en fitter wakker worden!

Misschien merk jij niet veel ervan dat je nu extra stress hebt. Maar onbewust gebeurt er wel van alles omdat dit een extreme situatie is die veel onzekerheid met zich meebrengt.

Tips

  • Zorg voor een vast ritme. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op
  • Vermijd een paar uur voor je gaat slapen blauwe schermen zoals tablet, telefoon en laptop
  • Kijk/lees geen negatieve of spannende dingen in de avond
  • Zorg dat je overdag voldoende rust en ontspanning hebt, doe vaker ontspanningsoefeningen of start met meditatie. Geen idee waarmee te beginnen? Kijk dan hier
  • Zorg dat je overdag goed en gezond eet. Vermijd suikers en snelle koolhydraten. Deze zorgen voor een insulinepiek in je bloed. Hierdoor wordt de cortisol aanmaak verhoogd. Cortisol komt in je bloed om je bloedsuikers te neutraliseren, waardoor je aan het eind van de dag te hoog in je cortisol zit, en je dus niet kunt slapen.
  • Sport in de ochtend! Dit is een goede manier om je cortisol in balans te krijgen. Door vroeg op de dag te sporten reguleer je namelijk de cortisol-aanmaak. Ook wordt er door te sporten serotonine geproduceerd. Dit tweede hormoon is belangrijk voor de aanmaak van melatonine, wat jou ‘s avonds weer helpt om beter in slaap te vallen.  Vind je sporten nog spannend, start dan met wandelen.

Meer lees tips

Wil je nu meteen starten met meer ontspanning? Speciaal voor deze intense en stressvolle tijd heb ik een cursus gemaakt. 14 dagen lang ontvang je een nieuwe les met veel tips en elke dag een ontspanningsoefening! Kijk hier voor de cursus ontspannen in corona tijd

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen