paniek supermarkt tips

Angst en paniek in de winkel en supermarkt

Sinds we geconfronteerd worden met de corona angst is een bezoek aan de supermarkt of andere winkel opeens een stuk minder ontspannen. Veel ervaren weer paniek en paniekaanvallen in de winkel of ervaren veel angst. Herkenbaar helaas daarom heb ik dit artikel met tips voor je geschreven.

Angst in de supermarkt

Er is de laatste weken veel veranderd. We mogen niet meer zijn tweeën de winkel in maar moeten alleen. Je moet een karretje nemen die of schoongemaakt wordt of die moet je zelf van te voren schoonmaken. Er mogen vaak maar een bepaald aantal mensen de winkel binnen dus grote kans dat je buiten moet wachten op ruime afstand.

En dan in de winkel, dan begint het mensen ontwijken. Onze samenleving en winkels is eigenlijk natuurlijk helemaal niet ingesteld op die 1,5m afstand houden. De ingang, de paden en de kassarij is gewoon te smal. Je probeert de mensen te ontwijken maar ondertussen moet je ook nog bedenken wat je ook al weer wilt kopen. Allemaal stress….

Zelf voel ik steeds zoveel spanning in de winkel maar vooral als ik er weer uit ben. We zijn de winkels en supermarkt toch gaan zien als een kans op besmetting dus ontspannen winkel zit er even niet in. En omdat iedereen deze spanning en angst ervaart voel je ook nog eens de gespannenheid van anderen als je hooggevoelig of HSP bent.

Paniek supermarkt en winkel | Tips

Normaal hadden veel ook al angst in de winkels en supermarkt. Toen waren je gedachten; Wat als ik er niet uit kan? Wat als ik niet lekker word? En nu komen bovenstaande gedachten en angsten er nog eens bovenop.

Er zijn veel dingen waar je op kan letten en kan doen als je dit ook zo ervaart daarom wil ik een er aantal graag met je delen.

  1. Maak een boodschappenlijstje, dan hoef je je niet druk te maken of je ook nog wat vergeet. En als het lukt schrijf dan je lijstje in volgorde van de looproute in de winkel, zo hoef je niet van voor naar achteren en weer terug 😉
  2. Kies de prettigste supermarkt uit, vooral als je je al een minder goede dag hebt. Ja, er zit verschil in de supermarkten, dit is persoonlijk maar ik weet zeker dat er een supermarkt is waar jij liever wel of juist niet komt. In de ene winkel is het bv heel warm of staat de muziek heel hard of is die kassière wat sneller waardoor je weer eerder buiten staat etc. Daarbij weet je in je vertrouwde winkel goed waar alles staat en hoef je niet zo te zoeken.
  3. Kies ook de tijd uit waarop het niet zo druk is. Normaal kan je letten op verschillende factoren zoals; of net de folder uit is, komt iedereen net uit zijn werk of hebben ze net de kinderen op school afgezet, dan weet je dat het wat drukker in de winkel is. Momenteel gelden die factoren niet. Op google kan je als je zoekt op je winkel zien wat de drukke en rustige tijden zijn en hierop je keuze baseren.
  4. Zorg dat je voor je de winkel in gaat al rustig bent, breng die ademhaling richting je buik zoals je geleerd hebt met mijn oefeningen in de coaching.
  5. Zorg dat je niet al gehaast bent voor je de winkel in gaat. Neem je rust ook in de winkel, als je gaat lopen jagen voel je je vaker nog opgejaagder.
  6. In de winkel kan je merken dat je je heel gespannen voelt. Let dan goed op je schouders, laat deze los en laag.  Wat ook goed werkt is een glimlach op je gezicht, dit zorgt er namelijk voor dat je rustiger gaat ademen.
  7. Iets wat nieuw is, is dat veel mensen nu bang zijn om in te ademen doordat ze dan bang zijn dat je het virus inademt. Heel begrijpelijk maar dat zal echt wel mee vallen zolang je voldoende afstand houdt. Merk je dat jij je adem ook vast zet? Probeer dan rustig weer te gaan ademen en hier op te letten. Misschien kan je een beetje gaan neuriën, dat helpt vaak ook wel.
  8. En overvalt die paniek je? Blijf dan even rustig staan en spreek jezelf rustig en bemoedigend toe. Ga op kleuren letten en kijk om je heen, zoek afleiding!
  9. Is angst en paniek in de supermarkt iets wat je altijd al hebt? En wil je hiervan af? In de “Grip op je paniek” cursus heb ik nog veel meer tips, handvatten en oefeningen voor je om hiervan af te komen zodat je weer ontspannen en met plezier de winkel in kan!

Veel succes en weet dat jij ook dit aankan! Ga goed aan de slag met de tips en wees lief voor jezelf! Lees hier meer tips over corona angst.

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen