Vanaf 1 december 2020 gaat in Nederland de mondkapjesplicht in. Draag je deze niet, dan riskeer je een boete van 95 euro. Maar wat als je hyperventilatie, astma of last van paniekaanvallen hebt en geen masker kán dragen? Vanaf nu moet iedereen van twaalf jaar of ouder een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes. Maar wat is eigenlijk een publieke binnenruimte en wat zijn de uitzonderingen hierop?
Benauwd door dragen mondmasker
Veel mensen ervaren benauwdheidsklachten bij het dragen van een mondmasker. Maar naast een benauwd gevoel kan het ook je hyperventilatie klachten versterken zoals duizeligheid, hoofdpijn, kaak kramp, paniek en angst gevoelens. Lees hier meer over deze klachten door het dragen van een mondkapje en mijn tips.
Bij publieke binnenruimtes moet je denken aan winkels, benzinestations, restaurants, cafés, musea, theaters, concertzalen, openbare delen van overheidsgebouwen, stations en luchthavens. Op plekken waar je zit, mag je de het mondkapje afdoen. Vergeet of weiger je in zo’n ruimte een mondkapje op te doen, dan riskeer je dus een boete.
Mondkapje uitzonderingen
Toch zijn er enkele uitzonderingen op de plicht. Zo hoeven sekswerkers en mensen in kerkgebouwen, tempels, moskeeën en synagogen geen mondkapje te dragen. En mogen mensen die door hun baan acht uur achtereen een mondmasker moeten dragen om hun werk veilig uit te kunnen voeren, kiezen voor een spatscherm. Let wel op: dat mag alleen als het spatscherm je hele gezicht bedekt. Werk jij dus in bijvoorbeeld een winkel dan mag je dus wel een spatscherm of faceshield dragen.
Hyperventilatie, angst en paniek als mondkapje uitzondering
Maar ook mensen met een beperking of bepaalde ziekte horen bij de uitzondering. Onder deze uitzondering vallen ook mensen met hyperventilatie, angsten, paniekaanvallen en PTSS bijvoorbeeld. Maar ook COPD, astma, Echter wordt er van je verwacht dat je een medische verklaring van een specialist of een medicijnenoverzicht kan aantonen aan een boa, winkelmedewerker, beveiliger of politie.
Een verklaring kan je vragen aan je (huis)arts, fysiotherapeut, psycholoog of psychiater. Helaas willen die dat niet altijd. En is er niet altijd begrip vanuit de mensen die dit moeten handhaven. Een hele lastige situatie dus vaak. Het bij je dragen van een bewijs mag ook een kaartje zijn wat ontwikkeld is met de rijksoverheid. Je kunt hier een kaartje downloaden en uitprinten om bij je te dragen om te laten zien dat jij een uitzondering bent.
Op de site van de rijksoverheid kan je meer lezen over de uitzonderingen.
Lichamelijk of mentaal ongemak?
Ook al val jij misschien onder de uitzondering, het niet dragen van een mondkapje zal juist ook spanningen met zich mee geven. Je zult worden aangesproken, wat een gevoel van verdedigen zal geven. Je wordt aangekeken wat ook spanningen geeft. En deze gevoelens zijn ook weer stress wat geen positief effect heeft op hoe je je voelt. Dus wat de juiste oplossing voor jou is, is lastig. Kies jij ervoor om het juist niet te dragen en loop je het “risico” om hier op aangesproken of aangekeken te worden? Of kies je voor het lichamelijke ongemak van het dragen van een mondkapje?