Corona of hyperventilatie?

Een benauwd gevoel, een verstopte neus, een kuchje, gespannen of zere keel vorig jaar maakte je daar niet zoveel van waarschijnlijk maar nu zet het een hele rits aan gedachten op gang. Want ojee ik zal toch niet ziek worden…. Corona of toch hyperventilatie, je zult het je vast al vaak hebben afgevraagd de afgelopen periode.

Sinds we in februari geconfronteerd zijn met Covid-19 zijn we over veel lichamelijke klachten heel anders gaan denken. Had jij ooit gedacht dat je verplicht thuis zou moeten zitten met alleen een snotneus?

Eerst is het belangrijk dat als je twijfelt je natuurlijk je laat testen en/of contact op neemt met je (huis)arts.  Ik adviseer je nu vanuit mijn achtergrond en ben natuurlijk geen arts of viroloog en omdat je op mijn website zit ga ik ervan uit dat je bekend bent met hyperventilatie of andere stress gerelateerde klachten.

Stress

Deze hele periode geeft ons allemaal stress! De 1.5m samenleving, de lockdown, de angst om ziek te worden, de beperkingen, het schoonmaken van je winkelwagentje in de supermarkt, je vrienden minder kunnen zien, geen hand geven bij een begroeting etc

Als wij stress ervaren wil ons lichaam ons helpen om te kunnen vechten of vluchten en worden er verschillende processen in ons lichaam in gang gezet, waaronder je ademhaling die zich versnelt. Nu is dat heel handig en goed als je daadwerkelijk moet vluchten of vechten. Maar als jij thuis op de bank zit en je zorgen maakt, in de rij van de supermarkt staat en iemand komt iets te dichtbij je staan, of je voelt je ongemakkelijk omdat je op afstand wilt blijven bij je vrienden, dan is dit ook stress maar zal je geen extra energie verbruiken. Hierdoor ontstaat er dus een onbalans. En deze onbalans kan je allemaal vervelende klachten geven zoals duizelingen, zweten, benauwd gevoel, nervositeit, hoofdpijn, keelspanning of keelpijn. Klachten die je ook zou kunnen linken aan het hebben van een verkoudheid, griep of het corona virus. En deze angstige gedachten of je niet ziek aan het worden bent geven weer stress zo kom je in een vicieuze cirkel.

Corona of hyperventilatie | Focus verleggen

En juist als we ons erg focussen op iets dan vergroot zich dat! Als jij een gespannen keel hebt en je denkt er steeds aan zal je vaker gaan slikken en misschien ook je spieren extra aanspannen waardoor je een soort van spierpijn gaat krijgen in je keel wat heel veel lijkt op echte keelpijn vanuit een keelontsteking.

Een andere oorzaak van keelpijn is dat we sinds het virus bang zijn om het virus in te ademen. Hierdoor hebben we de neiging om (onbewust) onze adem wat in te houden als er mensen in de buurt zijn wat weer een verstoring van de ademhaling geeft en spanning in je nek, schouder en keelspieren.

Wat kan je eraan doen?

  • Zorg heel goed voor jezelf, eet gezond, drink voldoende water, zorg voor voldoende beweging en frisse lucht zodat je een goede weerstand hebt
  • Wees je bewust van welke gedachten je hebt en welke invloed deze hebben op je klachten en ademhaling.
  • Let goed op de spanning in je nek en schouders
  • Probeer jezelf een neusademhaling aan te leren. Lees hier meer over de voordelen van een neusademhaling
  • Doe regelmatig ontspanningsoefeningen en zorg voor meer ontspanning in je (dagelijkse) leven
  • Lees hier de tips voor angst en paniek in de supermarkt

Heb je snel last van angstige gedachten? En wil je leren hoe je dit kan ombuigen? Kijk dan hier

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen