Tandarts angst

Tandarts angst en hyperventilatie, met zweet handen en hartkloppingen in de stoel liggen komt echt super vaak voor. Je hoeft geen dagelijkse angst of hyperventilatie problemen te hebben om toch met paniek in die stoel te liggen. Of erger het hele tandartsbezoek uit te stellen of niet te gaan. Waarom is dit en wat kan je eraan doen?

De tandarts is voor heel veel mensen een stress moment, ook voor mij… In die stoel heb je geen controle, je ligt ongemakkelijk en je bent bang voor de pijn en het boren is ook niet een erg fijn gevoel.

Tandartsangst | Wat kan je eraan doen om het prettiger te maken?

Wees heel eerlijk tegen je tandarts en de assistente! Ik denk dat dat echt de belangrijkste stap is. Zeg dat je ertegenop ziet, leg uit dat je last hebt van hyperventilatie en bespreek dit.

Heeft je tandarts hier geen begrip voor overweeg dan een andere tandarts. Er zijn veel tandartsen die hier in gespecialiseerd zijn of net een beetje meer begrip dan een andere hebben. En juist dat begrip en ruimte voor je angst maakt dat jij rustiger bent als je in die stoel ligt.

Tandarts angst | Tips

  • Zorg dat je in de wachtkamer wat afleiding hebt, neem iemand mee die met je wacht, zet prettige muziek op, lees een leuk artikel die je zelf mee hebt genomen. Neem hier dus zelf initiatief in en neem wat mee. Niet altijd ligt er iets in de wachtkamer wat jou voldoende kan afleiden of jouw interesse heeft.
  • Lig je in de stoel, zorg dan dat je ook echt goed ligt, zo’n stoel is instelbaar dus je zeurt niet als je niet helemaal prettig ligt. Schijnt die lamp in je ogen, zeg dat dan. Wees assertief.
  • Probeer goed op je ademhaling te letten tijdens de behandeling, wat helpt is je handen op je buik te leggen. En belangrijk is dat je geen knellende kleding draagt die een goede ademhaling in de weg zitten.
  • Probeer aan leuke dingen te denken, doe je ogen dicht en droom weg naar die leuke vakantie, dat leuke uitje wat in de planning staat etc. Vind je dit lastig, zing dan een liedje in je hoofd.
  • Deze tips gelden eigenlijk voor meer dingen waar je tegenop kan zien en niet direct weg kan.
  • Zoals de kapper, pedicure, schoonheidsspecialiste, doktersonderzoek etc., want ook daar kan je niet vluchten en zijn ze met jou bezig. Heb je in meerdere situaties last van angst en paniek? Lees hier waardoor paniek ontstaat
  • Bespreek het en wees eerlijk wat je wel en niet prettig vindt, dit scheelt zo ontzettend! Wees assertief, blijf natuurlijk wel vriendelijk, maar zeg wel duidelijk hoe je je voelt en wat voor jou goed voelt!
  • Meer tips over acute hyperventilatie of paniek kan je hier vinden

Heb je in meer situaties last van angst en paniek? Start dan vandaag nog met online cursus die ik heb gemaakt over paniek. Kijk hier voor meer informatie

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen