Evenementen

Evenementen zoals koningsdag, sinterklaasintocht, carnaval of een concert zijn situaties waarin het heel druk kan zijn en je last kan krijgen van paniek. Vandaar hier mijn uitleg waardoor dat komt én wat je hieraan kan doen. En deze tips kan je ook gebruiken in andere situaties. 

In een drukke omgeving kan je last krijgen van al die mensen, geluiden, prikkels, geuren, het lange staan etc.

Zo was ik zelf laatst op Schiphol iemand ophalen. En wat was het druk daar zeg! Nu hadden ze vertraging dus kon ik ook nog lange tijd wachten. Ik merkte om me heen dat er toch veel mensen nerveus waren. En zo kon ik weer eens goed nadenken over tips in dit soort situaties en die deel ik natuurlijk graag met je.

Is het ergens erg druk en merk je dat je daar last van hebt, ga dan uit de drukte. Trek je even terug en kom op adem. Letterlijk ook, adem even goed in en uit. Let vooral op dat je richting je buik gaat ademen. Door de stresssituatie, want dat is dit, is het normaal dat je ademhaling wat hoger zit en sneller is. Niks aan de hand maar we willen hem wel weer lager krijgen dus even rustig ademen op een rustigere plek.

Verdere dingen waar je aan kan denken of kan doen:

  • Zorg dat je goed hebt gegeten voor je weg gaat, zo voorkom je dat je flauw of duizelig wordt door een te lage bloedsuikerspiegel.
  • Kleed je goed, zorg voor warme voeten. Draag een sjaal als je het snel koud hebt want als je nek vrij is trek je je schouders (onbewust) op en daardoor bouw je spanning op wat niet prettig is.
  • Probeer een goed plekje te vinden, zodat je niet tussen al het gedrang in staat en je ruimte om je heen creëert.
  • Lang staan is ook vaak vervelend. Zorg dat je in beweging blijft, moet je echt op deze plek blijven staat ga dan voor je doorbloeding naar je benen bv op je tenen staat en rek zo je kuiten. Trek je benen eens op, strek je uit; maak jezelf lang
  • Wees blij en geniet. Als je in een paniekaanval dreigt te komen/raken dan heb je de neiging om in jezelf te keren. Let dan juist op alles wat er om je heen gebeurt, de kleuren, grappige situaties.
  • Ben je ergens waar muziek is, ga dan zingen. Ga lachen want dan krijg je je ademhaling ook weer onder controle.
  • Alcohol kan je gevoel versterken, zo ook je angst. Wees dus voorzichtig met wat je drinkt. Net als (veel) suiker en cafeïne

Dan wens ik je vooral een hele leuke dag met wat je ook gaat doen!

Wil je meer tips, oefeningen en opdrachten om vooral je paniek in dit soort situaties onder controle te krijgen en houden? Volg dan mijn online cursus Grip op je paniek

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen