Dissociatie en een wazig gevoel

Dissociatie, een wazig gevoel, een afwezig onwerkelijk gevoel door de chronische hyperventilatie. Vaak komt dit voor of tijdens paniek en kan je heel angstig en onzeker maken. Je kan het gevoel hebben dat je de controle verliest of niet helemaal aanwezig bent. Juist dit onzekere gevoel kan je angst flink versterken. Lees hier mijn uitleg en tips.

Dissociatie bij chronische hyperventilatie, wat is het

Dissociatie, is een term uit de psychologie en psychiatrie, het is een geestesgesteldheid waarin bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk niet ‘oproepbaar’ zijn of minder samenhang vertonen.

Letterlijk betekent dissociatie ‘ontkoppeling’ of ‘uiteenvallen’. Het is een zeer alledaags verschijnsel: iedereen verliest bijvoorbeeld weleens de aandacht voor zijn omgeving als hij zeer geconcentreerd met iets bezig is en iedereen heeft weleens een dagdroom. In deze zin is het gewoon een mechanisme om tot rust te komen, een afweermechanisme. (Wikipedia)

Iedereen heeft dit wel eens. Als je op de “automatische piloot” auto hebt gereden en opeens thuis bent. Aan het dagdromen was en even niets door hebt van je omgeving. Of dat je een boek aan het lezen bent en niks van je omgeving mee hebt gekregen. Je hebt je dan even afgesloten en ontrokken aan de werkelijkheid.

Dissociatie bij paniek en hyperventilatie

Als er gevaar dreigt of we denken dat er gevaar is reageert ons lichaam direct. Er gebeurt van alles om te zorgen dat jij veilig blijft. Ik benoem vaak de vecht en vlucht reactie van je lichaam. Maar er is een 3e reactie namelijk het bevriezen. Fight, flight en freeze; vechten, vluchten en bevriezen dat zijn de 3 reacties bij gevaar. De eerste 2 zijn het meest voorkomende maar veel mensen reageren ook door te bevriezen. Je trekt je als het ware dan terug uit (zelf)bescherming. Dit kan komen om je te beschermen van de beelden die je te zien krijgt. Of en dit gebeurt vaak als je al eerder een traumatische ervaring hebt gehad zoals bij PTSS dat je lichaam je wilt beschermen door je tijdelijk even te laten terug trekken.

Dissociatie en hyperventilatie, wat is het verband?

Als jij last hebt van hyperventilatie dan wordt je gevoeliger voor paniek en stress reacties. Daarnaast ontstaat er een onbalans in je lichaam door het verkeerde ademen. Doordat je steeds teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt verandert de Ph-waarde van je bloed en daar krijg je allemaal vervelende klachten van. De hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn bijvoorbeeld maar dus ook dat je gevoeliger wordt voor dit wazige en afwezige gevoel. Ons lichaam wil ons altijd helpen en beschermen, helaas als we langere tijd stress ervaren raakt het alarm mechanisme wat van slag en reageert het veels te heftig. Zo kan je dus rustig op de bank zitten en opeens in paniek raken. Of je loopt door de stad en je voelt je opeens heel onwerkelijk en wazig worden waardoor je weer bang wordt en in paniek raakt.

Tips

  • Het is belangrijk dat je weet waarom je lichaam zo reageert. Zit er een patroon in? In welke situaties of momenten heb je het vaker? Als jij beter weet wanneer en waarom je dit gevoel hebt kan je er beter wat aan doen. Hou bijvoorbeeld een tijdje een dagboek bij voor meer inzicht.
  • Het aanpakken van de oorzaak is en blijft het allerbelangrijkste. Het is een stress reactie van je lichaam. Dus het aanpakken van de stress en/of zorgen voor meer rust en ontspanning is zeer belangrijk! Doe elke dag een meditatie, ontspanning en/of ademhalingsoefening. En zorg heel erg goed voor jezelf!
  • Als je last hebt van de dissociatie of het wazige gevoel dan ga je vaak heel erg naar binnen met je gevoel. Probeer je aandacht naar je voeten te verplaatsen. Zo haal je de aandacht uit je hoofd. Wiebel met je voeten of duw je voeten goed tegen de grond aan. Wil je heel veel meer tips en oefeningen? Start dan vandaag met de online cursus “gedachten ombuigen”
  • Tijdens zo een wazig en onwerkelijk gevoel wordt alles een beetje mistig en krijg je een soort tunnelvisie. Probeer goed je aandacht naar buiten te brengen. Focus je op wat je hoort of let op kleuren. Probeer eens alle rode dingen in de ruimte te benoemen en tellen, zo leidt je je hersenen af.
  • Daarnaast wil het kauwen van bijvoorbeeld kauwgom ook helpen.
  • Vaak trekken we heel erg onze schouders op en maken we veel spierspanning. Wat weer een negatief effect heeft op je ademhaling en spanning. Werk aan ontspannen schouder spieren als je merkt dat jouw schouders ook heel gespannen zijn. Heb je hier geen goede oefeningen voor? Start dan met mijn online cursus spierspanning en hyperventilatie

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen