Depressie en hyperventilatie

 

Is er een verband tussen een depressie en hyperventilatie?

Op dit moment is er veel aandacht voor depressie. Men wil meer bekenbaarheid eraan geven en vooral laten weten dat er iets aan te doen is.
De relatie tussen hyperventilatie en depressie is al langer bekend en deze twee gaan vaak samen. Hier wil ik je wat meer er over uitleggen.
Op dit moment zijn 1 op de 20 mensen depressief, van de jongere is dit zelfs 1 op de 15. Niet iedereen herkent dit bij zich zelf en er staat ook nog steeds een flink taboe op.

Het kan hierbij gaan om een lichte, middelmatige of zware depressie. Een groot deel van deze mensen zijn hierin belandt door een te druk leven met veel stress, verwachtingen van buitenaf en te weinig ontspanning. Veel van deze mensen hebben te maken met chronische hyperventilatie, ook al hebben ze dit zelf vaak niet door.
Gelukkig ontwikkelt de wetenschap zich en komen er regelmatig nieuwe medische inzichten. Wat betreft depressie is er steeds meer aantoonbaar bewijs dat chronische hyperventilatie een depressie aanwakkert of in de meeste gevallen in stand houdt. Steeds meer huisartsen erkennen dit gelukkig.
In dit blog wil ik stil staan bij een depressie die het gevolg is van langdurig verkeerd ademen.

Chronische Hyperventilatie en een depressie

Bij hyperventilatie is er sprake van  te veel ademen waardoor het lichaam teveel koolzuur verliest. Incidenteel is dit niet zo erg, het lichaam is flexibel en heeft een buffer om de tijdelijke hyperventilatie op te vangen. Zodra het overademen structureel wordt dan zal het anders verlopen. Het lichaam zal zich hierop gaan aanpassen. Hierdoor ontstaat er een lagere koolzuurspanning in het bloed dat het begin zijn van een hele lijst aan klachten. Dit kan zo erg worden, dat het lichaam zijn geestelijke conditie verliest. Wat is de link met een depressie dan hoor ik je denken?

Negatieve gedachten door onbalans die ontstaat bij chronische hyperventilatie

Zodra er dingen in ons leven gebeuren die ons negatief beïnvloeden zal ons zenuwstelsel onder druk komen te staan. Hierop reageert het lichaam met het aanmaken van bijv. het stresshormoon cortisol dat de luchtpijp verwijdt, waardoor je nog meer koolzuur verliest en je hersenen van nog meer zuurstof onthoudt. Je blijft onbewust te veel ademen. Je zenuwstelsel triggert je om in rust te ademen alsof je aan het sporten bent, zonder dat er verbrandingen en verwerkingen plaatsvinden. Dat wat ik vaak benoem met die 12 keer ademen in plaats van 10 keer.  Hierdoor raakt je systeem en lichaam overbelast en kan je naast lichamelijk ongemak zoals duizelig, maagklachten, hoofdpijn etc ook psychische klachten krijgen zoals depressieve gevoelens en angsten.

Cortisol en adrenaline zullen het lichaam in een vecht/vlucht stand brengen waardoor je dus (ongemerkt) meer gaat ademen. Als je dit langdurig doet en niet tot rust komt zal er verzuring optreden in de hersenen. Dit heeft als gevolg dat je hormoonhuishouding ontregelt raakt en dat de hersenen tot zelfs 40% minder zuurstof krijgen. Het lichaam gaat hierop door met het aanwakkeren van andere merkbare problemen.
Zodra je hersenen minder zuurstof krijgen kunnen ze minder effectief doen waar ze voor zijn. Als het gebrek aan zuurstof voor langere tijd aanhoudt ontstaan er vervelende klachten zoals prikkelbaarheid, gejaagdheid, duizeligheid, vermoeidheid, angst of overgevoeligheid voor geluid en licht. Typische klachten die je ook ziet terugkomen in een depressie.

Een depressie is uiteindelijk het eindproduct van een volledig verstoorde balans in hormonen, zuurstof, koolzuur en psyche.

Moe, moe, moe

Bij depressie is er vaak sprake van algemene zwakte, het lichaam is op en wil rust, rust en rust. De psyche is uiteraard ook in een verlaagde, zeg maar zwakkere conditie. Dit is medisch heel simpel te verklaren. Door het zure milieu in onze hersenen is het zenuwstelsel continu in hoge staat van paraatheid. Hierdoor worden in je hersencellen neurotransmitterstoffen sneller verbruikt dan normaal. Je moet hierbij denken aan serotonine. Door dit hogere verbruik ontstaat er een tekort aan deze stof, terwijl noradrenaline juist de overhand krijgt. Een verhoogde noradrenalinespiegel hoeft per saldo niet te resulteren in een depressie. Echter, in combinatie met een beperkte serotoninespiegel is het wel gebruikelijk dat men zich depressief, onrustig en angstig voelt. Een huisarts zal dit in de meeste gevallen depressie vaststellen.

Ademhalingstherapie als oplossing?

Hoewel psychologen en huisartsen nog steeds graag vasthouden aan klassieke psychotherapieën(medicatie),  zijn er nu ook veel artsen die alternatieven aanraden. Zo ken je misschien wel de onderzoeken en therapieën over hardlopen en depressie. Maar er zijn ook veel goede resultaten met ademhalingstherapie om je te leren je ademhaling onder controle te krijgen en hierdoor je lichamelijk balans zich kan herstellen waardoor je je lichamelijk beter gaat voelen maar ook in je hoofd.

Twijfel je of jij een depressie hebt of dat je (chronische) hyperventilatie hebt? Neem dan altijd contact op met je arts.

Wil je zelfstandig en vandaag nog werken aan je gedachten? In mijn online cursus “Gedachten leren ombuigen” ga ik je hierbij helpen. In een uitgebreide cursus ontvang je veel uitleg op video, opdrachten, tips en oefeningen. Kijk hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen