Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen bij hyperventilatie hebben als doel je ademhaling te herstellen of reguleren. Oftewel het aanleren van een goede ademhaling, maar hoe doe je dit?

Veel verschillende ademhalingsoefeningen

Er zijn veel verschillende soorten ademhalingsoefeningen en het allerbelangrijkste is dat jij de manier kiest die het beste bij jou past. Zelf heb ik een duidelijke voorkeur voor ademhalingsoefeningen gecombineerd met kleine simpele beweegoefeningen, omdat dit ervoor zorgt dat je minder focust op de ademhaling.

Tel ademhalingsoefeningen

Veel mensen denken bij ademhalingsoefeningen aan de “tel” oefeningen, waar je een x aantal tellen inademt en x aantal tellen uitademt. Maar dit geeft bij vaak een benauwd en gestresst gevoel, omdat de focus dan heel erg op de ademhaling ligt. Veel mensen raken dan helemaal de tel kwijt. En dit verstoort dan vaak de ademhaling omdat je niet meer het gevoel hebt normaal te kunnen ademen. Daarnaast is, naar mijn mening, ook het nadeel dat je hier vaak echt voor moet gaan liggen of zitten, zeker in het begin om jezelf dit aan te leren. 

Ademhalingsoefening-  wat is nou goed om te doen?

Het belangrijkste is dat je een manier vind die bij jou past en die goed voor jou voelt. Dus probeer het gewoon eens uit. Zo kan je kiezen voor Hyperven of hartcoherentie bijvoorbeeld.

Zelf heb ik een sterke voorkeur voor oefeningen waarbij je ook direct leert om je ademhaling te herstellen want door de langere tijd verkeerd ademen zijn je ademhalingsspieren overbelast geraakt en is er onnodige spanning in je lichaam opgebouwd. Die voel je waarschijnlijk in je middenrif, borstkas en nek/schouder spieren. Dus een ademhalingsoefening die gecombineerd worden met simpele beweegoefeningen en oefeningen die zorgen voor ontspanning van je ademhalingsspieren zoals je middenrif.

Ademhalingsoefening- buikademhaling

Door je lichaam weer te laten weten hoe je naar je buik kan ademen, de weg als het ware vrij te maken, de juiste spieren aan en te ontspannen leer je weer naar je buik te ademen. Daarnaast leer je weer de juiste spieren te gebruiken die je helpen met de goede ademhaling. Waardoor de overbelaste spieren in onder andere je borstkas eindelijk tot rust kunnen komen.
Daarvoor combineer ik makkelijke beweegoefeningen met je ademhaling. Zo ligt de focus voor de helft op de beweging en ook dat helpt mee om je te ontspannen. Klik hier voor meer informatie over deze online cursus

Ademhalingsoefening- ook in lastige situaties toe te passen

Heel vaak hoor ik vol verbazing:

  • Dat zulke simpele makkelijke oefeningen zo veel resultaat hebben
  • Eindelijk weet ik hoe ik naar mijn buik kan ademen
  • Nu snap ik waarom ik zo veel spanning opbouwde
  • Eindelijk snap ik waarom ik niet naar mijn buik kon ademen, ik deed het helemaal verkeerd.
  • En dit kan ik tenminste in elke situatie doen zoals als ik ergens sta te wachten, in een restaurant, in de auto, overal!

Dus ik kies heel bewust NIET voor teloefeningen zoals 4 tellen in en 5 tellen uitademen, en de varianten hierop.
Ik weet dat het tellen namelijk heel erg de focus op je ademhaling legt. En dat je hierdoor meer stress en druk ervaart en vooral hiermee dat benauwde gevoel (eerst) versterkt.

En ander nadeel vind ik dat je voor deze oefeningen vaak echt rust moet nemen, op bed moet gaan liggen, youtube kijken of een app gebruiken. Mijn doel is je oefeningen te geven die je overal kan doen uiteindelijk. Op een verjaardag als je merkt dat je spanning opbouwt, in de wachtkamer bij de dokter, in het openbaarvervoer, op het toilet als je uit eten bent of op je werk etc etc

Lees hier meer over je ademhaling, neusademhaling en of je altijd merkt dat je verkeerd ademt?

Maar oefeningen doen is maar een onderdeel om van je hyperventilatie af te komen, inzicht en patronen doorbreken is ook heel belangrijk. Daarom besteed ik al mijn online cursussen ook veel aandacht aan de andere factoren die ook belangrijk zijn.

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen