Zuchten

Zuchten en naar lucht happen door chronische hyperventilatie, waarom doe je dat?

Zuchten, naar lucht happen merk jij dat je dat ook vaak doet? Of hoor je van je omgeving: “Zucht niet steeds zo” Zuchten kan een teken zijn dat je ademhaling verstoort is. Hoe dat komt en wat je eraan kan doen ga ik je hier uitleggen.

Als je last hebt van chronische hyperventilatie betekent dat dat je continue iets te veel ademt, dit hoef je niet direct te merken en gaat vaak volledig onbewust. Vaak merk je dit doordat je veel gaat zuchten, naar lucht hapt of luchthonger hebt.

Zuchten als signaal dat je ademhaling verstoort is bij chronische hyperventilatie


Je moet het eigenlijk zo zien dat door een stressvolle situatie of schrik je sneller bent gaan ademen. Dit is normaal want tijdens stress en/of schrik heb je meer energie nodig om goed te functioneren, vandaar dat je ademhaling versnelt.
Alleen hoort als de eerste schrik en stress voorbij is je ademhaling weer rustig te worden, maar in sommige gevallen gebeurt dit niet.

Als het ware blijf je in een te hoge versnelling door gaan. Normaal zou je (voorbeeld getal want dit is voor iedereen anders!) 10 keer per minuut horen te ademen en jij ademt 12 keer, hierdoor loopt die emmer dus vol en merk je er zelf eigenlijk niet zoveel van dat je te vaak ademt. Lees hier meer over chronische hyperventilatie

Zuchten door chronische hyperventilatie

Dit zorgt voor een onbalans in je lichaam waardoor onder andere de PH-Waarde in je bloed verandert. Hierdoor krijg je die klachten zoals, duizeligheid, spierpijn, nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn, paniek etc
Maar ook krijgt je lichaam een signaal dat er iets mis gaat bij je ademhaling. Je lichaam denkt dat je te weinig zuurstof hebt door die signalen die deze onbalans afgeven, en dat wil je lichaam oplossen door te zuchten, naar lucht te happen en diep in te willen ademen.
Maar dit versterkt het juist want daardoor ga je nog meer inademen en wordt die onbalans nog groter.

Je zit dus in een vicieuze cirkel.

Dit los je op door die cirkel te doorbreken. Een van de belangrijkste stappen is je ademhaling herstellen waardoor je meer naar je buik gaat ademen en de frequentie omlaag gaat van je aantal ademhalingen.

Zuchten door spanning middenrif

Vaak heb je de behoefte om veel te zuchten als het goed doorademen niet wil lukken. Je probeert geforceerd door te ademen. Als je dit vaak en langere tijd doet dan raakt je middenrif als het ware overbelast. Je kunt dit merken door een gespannen gevoel ter hoogte van je maag en door het gevoel dat je niet helemaal kan doorademen. Lees hier meer over de spanning op je middenrif

Maar het belangrijkste is dat je lichaam je een signaal geeft dat er iets niet goed gaat met je ademhaling als je merkt dat je te veel zucht, naar lucht hapt of heel diep wil inademen. En is het dus belangrijk dat je hier mee aan de slag gaat.

Lees hier mijn tips om hyperventilatie te stoppen als je merkt dat je veel zucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen