In een zakje blazen, helpt dat?

Als je last van hyperventilatie hebt dan moet je in een zakje blazen.
Is dat waar en helpt dat echt?

Als je een echte hyperventilatieaanval hebt of last hebt van acute hyperventilatie kan het je helpen om ergens in te blazen, waardoor je een deel van je uitgeademde lucht weer inademt. Hiervoor kan je een zakje nemen, de hyperfree of een kommetje van je handen maken. Die laatste heeft mijn voorkeur want je handen heb je nou eenmaal altijd bij je en die geven minder vragen van je omgeving.

Maar het merendeel van de mensen en jij waarschijnlijk ook heeft last van chronische hyperventilatie. Dan adem je continu iets teveel en zorgt dit voor je klachten. Dat continue vermoeide gevoel, die duizelingen, spierpijn etc. (Zie hier symptomen lijst) Na een tijdje is vaak de maat vol en loopt je emmer over en verergeren je klachten. Dat kan eindigen in een paniekaanval of acute hyperventilatieaanval. 

Tijdens zo een acute aanval helpt het je om in een zakje of hyperfree te blazen. Het geeft je op dat moment een gevoel van controle en dit geeft vaak al rust waardoor je uit de paniek komt. Vaak is alleen het bij je dragen van zoiets al geruststellend en kan je hiermee de paniek en angst gedachten tegen houden.

Maar dit is helaas een tijdelijke oplossing. Het probleem zit erin dat je continu verkeerd aan het ademen bent. Daarom is het zo belangrijk dat je je ademhalingscentrum reset en weer goed leert te ademen! Als jij dus last hebt van chronische hyperventilatie dan zal dit alleen tijdens de acute momenten helpen maar verder niet. Omdat je de oorzaak niet aanpakt maar alleen op dat moment de aanval weet af te zwakken. Het is veel belangrijker dat je beter leert ademen en weet wat de spanningen veroorzaakt waardoor de acute aanvallen niet meer opkomen. 
En naast het ademen zijn er meer factoren waar je aan kan gaan werken, zoals je ontspanning, houding, gedachten etc.

Lees hier mijn tips bij acute hyperventilatie

En er zijn nog veel meer tips die veel fijner zijn om toe te passen als je een paniekaanval hebt. Regelmatig deel ik die tips op mijn socialmedia kanalen en in mijn wekelijkse mail.

Kijk eens bij de online cursussen die ik aanbied om op een blijvende manier van je klachten af te komen

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen