Warm weer, warmte, hittegolf en verergering van je hyperventilatie

Zo gauw het warm is buiten krijg ik altijd de vraag, klopt het dat ik me benauwd voel met dit weer? Of ik heb meer last van mijn hyperventilatie klachten met dit warme zomer weer. Helemaal als er een hittegolf (in aantocht) is worden we gevoed met angst voor de warmte. Als jij hier gevoelig voor bent kan dat een trigger zijn voor je angst en paniek.

Heb jij ook meer last zo gauw het warm weer is? Dan wil ik je vandaag graag meer uitleggen en vertellen over die warmte en de invloed van je ademhaling.

Ja het is normaal dat je extra last kan krijgen, niet iedereen zal dit hebben want de ene kan nou eenmaal beter tegen de warmte dan de ander.

Maar iedereen zal merken dat je met warmte eerder moe bent, bij inspanning je hartslag eerder omhoog schiet, je gaat zweten, eerder duizelig wordt bij inspanning, sneller kortademig bent.
En dat is normaal maar als jij ook nog regelmatig paniekaanvallen hebt, je nerveus voelt etc dan is dit een flinke trigger. Want deze lichamelijke reacties zijn hetzelfde als dat je een paniek moment hebt, en je hersenen kunnen dat niet altijd goed scheiden en denken dan dat er iets is en je raakt echt in paniek.
Als je basis weer sterker is zal je ook hier minder last van hebben. Belangrijkste is dus dat je zorgt dat je basis weer sterk is.
Wat ik bedoel met basis is dat je weer sterker, ontspannener bent en er meer rek in je belastbaarheid zit. Oftewel dat je weer meer aankan en niet zo snel uit balans bent, je wiebelig voelt, onstabiel bent etc

Wat kan je doen als je last van de warmte hebt?

  • Je rustig houden met het warme weer
  • Extra je oefeningen doen, zodat je rustiger bent en blijft
  • Goed koelen, ga bijvoorbeeld met je voeten in water zitten
  • Vermijd de directe zon, draag een petje of iets anders op je hoofd
  • Opletten met tempratuur verschillen zoals in de supermarkt
  • Extra water drinken, maar denk ook aan wat soep of bouillon om je zout aan te vullen van het zweten
  • Kijk naar winterse plaatjes of een kerstfilm om je brein af te leiden van de hitte!
  • En geniet van het zonnetje voor je het weet regent het weer 😉

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen