fbpx

Verkouden en hyperventilatie, een vervelende combinatie

Verkouden en hyperventilatie is een vervelende combinatie. Lees hier mijn uitleg en tips over verkoudheid en hyperventileren.

Want verkouden zijn is altijd al heel vervelend maar als je last hebt van hyperventilatie is het nog veel vervelender.

Die verstopte neus zorgt ervoor dat je voor je gevoel nog minder goed kan ademen en je was al zo moe!
Dus bedacht ik me dat het misschien nuttig zou zijn als ik een aantal tips met je deel.
Ben je nu niet verkouden lees ze dan wel door en bewaar ze!

Verkouden en hyperventilatie | algemene tips

• Drink veel (lauw) water en thee, zo raak je je afvalstoffen beter kwijt.
• Eet en drink geen koude dingen maar neem warme dingen zoals soep. Koud eten en drinken kost je lichaam veel energie om te verwarmen.
• Hou je goed warm, breekt het zweet je af en toe uit? Draag dan een vest dat je snel weer dicht kan doen voordat je weer afkoelt. Draag een sjaal zodat je keel/nek goed warm blijft. Ben je buiten draag dan een muts en handschoenen. Je lichaam hoeft dan minder hard te werken om je goed warm te houden en die energie kan je goed gebruiken voor je herstel.
• Rust goed uit, neem echt voldoende rust zodat je sneller herstelt en er weer bovenop bent. Ga vroeg naar bed, ga s middags (als het kan) even op de bank liggen.
• Zorg voor een goede weerstand. Eet gezond!
• Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet je raam open om het goed door te laten tochten, zo gaan alle ziektekiemen naar buiten. Daarbij gaat het vocht uit je huis wat ook beter voor je is. En ga als je je goed genoeg voelt even naar buiten voor een wandeling. Frisse lucht en zonlicht doen je goed.
• Was vaak je handen zodat je de ziektekiemen niet verder verspreid.

Verkouden | Tips voor je ademhaling

  • Stomen. Neem een pannetje met heel heet water (net niet meer kokend) en ga erboven hangen met een handdoek om je heen zodat de warmte en stoom onder de handdoek blijft. Eventueel kan je stomen met wat geur, zoals pepermunt of kamille. Hier kan je ook gewoon thee voor gebruiken! Blijf zolang zitten tot je het prettig vindt, ga niet forceren!
  •  Snuit je neus als die verstopt is. Klinkt misschien overbodig maar zoveel mensen blijven hun neus ophalen, dat snot wil eruit! Gebruik zakdoekjes om je neus af te vegen en te snuiten en gooi die regelmatig weg. Laat ze niet slingeren en gebruik ze niet te lang.• Heb je mijn oefeningen, doe dan alleen de oefeningen die het makkelijkste zijn en minimaal. Dus net als in het begin dat je met de oefeningen begon.

    •Heb je van mij de “tjoklat” oefening gehad? (Die waarbij je je armen in de ellebogen buigt) Probeer deze oefening dan te doen. Deze oefening kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt.

  • Accepteer dat je ademhaling nu gewoon niet goed gaat, laat het even los en ga niet proberen hier nu wat mee te doen als het niet goed voelt. Voelen de oefeningen juist wel prettig dan doe je ze natuurlijk wel, dit is iets persoonlijks dus kijk waar jij je goed bij voelt.
  • Heb je koorts of ben je koortsig weet dan dat je klachten hebt die lijken op een paniekaanval. Een versnelde hartslag, spierpijn, zweten, benauwd voelen, pijn op je borstkas, wazig voelen etc. Raak dus niet in paniek en weet dat deze klachten door de verkoudheid komen!

Maar vooral wees lief voor jezelf, ga niet mopperen dat je juist nu ziek bent, daar maak je het niet beter op. Dus hoe moeilijk het soms ook is accepteer het en geef eraan toe, des te eerder ben je weer fit!

Hoop dat je wat aan deze tips hebt, heb jij een tip voor mij dan hoor ik die ook graag!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen