Verkouden en hyperventilatie, een vervelende combinatie

Verkouden en hyperventilatie is een vervelende combinatie. Lees hier mijn uitleg en tips over verkoudheid en hyperventileren. Want verkouden zijn is altijd al heel vervelend maar als je last hebt van hyperventilatie is het nog veel vervelender. Die verstopte neus zorgt ervoor dat je voor je gevoel nog minder goed kan ademen en je was al zo moe!

Verkouden en hyperventilatie

Als je verkouden bent zal je neus dicht zitten wat zorgt voor een moeilijkere ademhaling. Daarnaast kan je ook andere lichamelijke klachten ervaren die je angstig en onzeker kunnen maken. Hoofdpijn, benauwd gevoel, hartkloppingen door verhoging of koorts, vermoeidheid, keelpijn, wazig gevoel alsof je niet helemaal aanwezig bent, zere ribben of borstkas etc Deze klachten kunnen weer als trigger werken voor angst en paniek. Het weten dat deze klachten komen door een verkoudheid komen kan je geruststellen. Neem daarom goed je rust en realiseer je dat het normaal is dat je deze klachten nu hebt en dat je ademhaling verstoort is.

In tijden van Corona en Covid-19 komt er nog veel meer stress bij kijken als we een snotneus of hoest ervaren die bij een normale verkoudheid hoort. Lees hier meer over corona angst

Verkouden en hyperventilatie | Algemene tips

  • Drink veel (lauw) water en thee, zo raak je je afvalstoffen beter kwijt.
  • Eet en drink geen koude dingen maar neem warme dingen zoals soep. Koud eten en drinken kost je lichaam veel energie om te verwarmen.
  • Eet gezond, dit is altijd al heel belangrijk maar zeker als je verkouden bent. Lees hier meer over waarom gezonde voeding belangrijk is bij hyperventilatie


• Hou je goed warm, breekt het zweet je af en toe uit? Draag dan een vest dat je snel weer dicht kan doen voordat je weer afkoelt. Draag een sjaal zodat je keel/nek goed warm blijft. Ben je buiten draag dan een muts en handschoenen. Je lichaam hoeft dan minder hard te werken om je goed warm te houden en die energie kan je goed gebruiken voor je herstel.
• Rust goed uit, neem echt voldoende rust zodat je sneller herstelt en er weer bovenop bent. Ga vroeg naar bed, ga s middags (als het kan) even op de bank liggen. Lees hier over een middagdutje
• Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet je raam open om het goed door te laten tochten, zo gaan alle ziektekiemen naar buiten. Daarbij gaat het vocht uit je huis wat ook beter voor je is. En ga als je je goed genoeg voelt even naar buiten voor een wandeling. Frisse lucht en zonlicht doen je goed.
• Was vaak je handen zodat je de ziektekiemen niet verder verspreid.

Verkouden | Tips voor je ademhaling

  • Stomen. Neem een pannetje met heel heet water (net niet meer kokend) en ga erboven hangen met een handdoek om je heen zodat de warmte en stoom onder de handdoek blijft. Eventueel kan je stomen met wat geur, zoals pepermunt of kamille. Hier kan je ook gewoon thee voor gebruiken! Blijf zolang zitten tot je het prettig vindt, ga niet forceren!
  •  Snuit je neus als die verstopt is. Klinkt misschien overbodig maar zoveel mensen blijven hun neus ophalen, dat snot wil eruit! Gebruik zakdoekjes om je neus af te vegen en te snuiten en gooi die regelmatig weg. Laat ze niet slingeren en gebruik ze niet te lang.
  • Heb je mijn oefeningen, doe dan alleen de oefeningen die het makkelijkste zijn en minimaal. Dus net als in het begin dat je met de oefeningen begon.
  • Heb je van mij de “tjoklat” oefening gehad? (Die waarbij je je armen in de ellebogen buigt) Probeer deze oefening dan te doen. Deze oefening kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt. Deze oefening deel ik in de middenrif spanningscursus
  • Accepteer dat je ademhaling nu gewoon niet goed gaat, laat het even los en ga niet proberen hier nu wat mee te doen als het niet goed voelt. Voelen de oefeningen juist wel prettig dan doe je ze natuurlijk wel, dit is iets persoonlijks dus kijk waar jij je goed bij voelt.
  • Heb je koorts of ben je koortsig weet dan dat je klachten hebt die lijken op een paniekaanval. Een versnelde hartslag, spierpijn, zweten, benauwd voelen, pijn op je borstkas, wazig voelen etc. Raak dus niet in paniek en weet dat deze klachten door de verkoudheid komen!

Maar vooral wees lief voor jezelf, ga niet mopperen dat je juist nu ziek bent, daar maak je het niet beter op. Dus hoe moeilijk het soms ook is accepteer het en geef eraan toe, des te eerder ben je weer fit!

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen