Verkeerd adem halen; merk je dat altijd?

Maar ik merk helemaal niet dat ik verkeerd adem, hoe kan ik dan toch hyperventileren?

Je hebt klachten die duiden op chronische hyperventilatie of de dokter heeft tegen je gezegd dat je last hebt van hyperventilatie. Maar je ademt helemaal niet snel of raar. Hoe kan dit?

Als wij stress ervaren dan wil ons lichaam ons helpen. Een van de dingen die dan gebeurt is dat de ademhaling zich versnelt zodat er extra energie vrij komt om deze stress aan te kunnen. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of vechten. Maar de kans is groot dat jij die extra energie niet gebruikt. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam en die geeft jou deze klachten. Lees hier meer over wat hyperventilatie is

Merk je dan altijd dat je ademhaling verstoord is?

Nee, het kan namelijk zo zijn dat jij normaal bijvoorbeeld 10 keer zou moeten ademen en nu 12 keer ademt. Hierdoor ontstaat er dus langzaam een onbalans. En die 2 keer extra zal je dus niet bewust merken.

We denken vaak bij hyperventilatie aan iemand die heel hoog en snel ademt en dat heel zichtbaar doet of zelfs in paniek is. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Bij chronische hyperventilatie zal je het vaak dus niet bewust merken. Bij acute hyperventilatie vaak wel omdat dat vaak wel gepaard gaat met een heel zichtbare verstoorde en versnelde ademhaling.

Onbewust te snel ademen bij chronische hyperventilatie

Zo kan je dus ook in je slaap hyperventileren doordat je net iets meer ademt dan wat je nodig hebt. Lees hier meer over hyperventilatie in je slaap

Maar vaak kan het ook zo zijn dat je gewend bent aan deze ademfrequentie dat het lijkt alsof je normaal ademt maar dat je wel te snel ademt. Of dat je op een paar momenten per dag te veel ademt waardoor de onbalans ontstaat.

Verkeerd adem halen maar wat is dan een goede ademhaling?

Je ademt juist als je ademfrequentie goed aangepast is aan de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Zit jij dus ontspannen op de stoel dit te lezen dan hoort je ademhaling rustig en in je buik te zitten. Een ademfrequentie van 6-10 keer per minuut is dan voldoende. Maar ben jij aan het wandelen of in huis aan het poetsen dan heeft je lichaam meer energie nodig en zal je ademhaling dus sneller zijn. Lees hier heel veel meer over de ademhaling

Conclusie

Je hoeft dus niet bewust te merken dat je ademhaling verstoort is maar je kan wel klachten ervaren door de hyperventilatie. Zeker als je last hebt van chronische hyperventilatie zal je niet bewust merken dat je verkeerd adem haalt omdat dit vaak niet heel zichtbaar is. Toch kan je klachten krijgen doordat je teveel stress hebt en hierdoor je ademhaling verstoort is geraakt.

2 gedachten over “Verkeerd adem halen; merk je dat altijd?”

  1. Ik heb sinds mijn keizersnee een verkeerde ademhaling. 3x een burnout gehad. Heel gevoelig geworden. Vaak zit er een rib vast door verkeerd ademhalen. Ik merk het al met te druk praten.

  2. Ik denk dat mijn angst en klachten temaken heeft met de ademhaling.Onlangs heel veel gepanikeerd en naar hartchirurg geweest.Mijn hartchirurg is goed,maar heb nog altijd een raar,angstig gevoel op mijn ribbenkast.Hoe zou dat kunnen zijn?hyperventilatie???mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen