Pijn borstkas

Pijn borstkas door de hyperventilatie en het verkeerde ademen is een van de meest gehoorde vragen bij mij.

We associëren dit eigenlijk altijd met iets heel ergs en engs zoals een hartaanval. Dat pijn borstkas eigenlijk spierkramp is daar denken we vaak niet aan. Vooral niet als eenmaal onze gedachten op de loop gaan en je in paniek raakt….

Hoe dat zit ga ik je hier uitleggen.

Spierpijn door hyperventilatie, hoe dat kan leg ik je hieronder uit want er is een heel duidelijk verband tussen verkeerd ademen en spierpijn. Pijn in je borstkas en je ademhalingsspieren maar ook spierpijn in je middenrif wat pijn bij je maag geeft.

Spierpijn, spierkramp, drukkend gevoel, steken

Ik noem het hier spierpijn maar dit is een ruim begrip. Je kan een stekend gevoel hebben of kleine steekjes voelen, een drukkend gevoel, kramp, een benauwd gevoel alsof je niet goed ademen.  Maar ook pijn of druk bij je ribben maar of bij je borstbeen. Aan de voorzijde maar ook in je rug tussen je schouderbladen. Deze ademhalingsspieren zitten in je hele borstkas. Maar hoe kan dit, dat ga ik je nu uitleggen.

Spierpijn door hyperventilatie – Hoe kan dit?

Doordat je verkeerd ademt ontstaat er een onbalans in je bloed en dit kan pijnlijke en vermoeide spieren veroorzaken. Spierpijn en hyperventilatie hebben namelijk een duidelijk verband met elkaar.
Korte uitleg:
Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt je PH waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt de pijnlijke en vermoeide spieren, de spierpijn. En het koolzuur/CO2 (dat wat je uitademt) is een natuurlijke spierontspanner, en door deze onbalans gaan je spieren samentrekken, ook dit geeft dus extra spierpijn en vermoeidheid. Dit verklaart dus de spierpijn en het vermoeide gevoel, vaak vooral in je benen.

Spierpijn door chronische hyperventilatie- waarom deze spieren in mijn borstkas, middenrif en nek/schouders?

Veel mensen die hyperventileren hebben ook last van pijn op de borstkas, middenrif, zere nek en schouder spieren, pijn tussen de schouderbladen etc.
De oorzaak van de spierpijn heb ik hierboven beschreven, maar dat juist deze spieren extra gevoelig en pijnlijk zijn is ook te verklaren.
Doordat je te vaak en te hoog ademt, en daarmee bedoel ik dat je in je borstkas ademt in plaats van in je buik, zijn deze spieren overbelast. Vergelijk het met dat je ongetraind een heel eind bent gaan wandelen, dan heb je de volgende dag ook zere benen en voeten. En jij overbelast je ademhalingsspieren door te hoog en te snel te ademen. Zo overbelast je ook je middenrif, dat kan je voelen ter hoogte van je maag. Lees hier mijn uitleg over spanning bij je middenrif.
Tussen je ribben zitten hele kleine spiertjes, de tussenribspieren, als je dus te hoog ademt gebruik je die meer dan waar ze voor bedoeld zijn en dit geeft spierpijn. Deze spieren kunnen naast een continue beurs gevoel ook venijnig steken en krampen. Deze steken en kramp in je tussenribspieren kan echt heel heftig zijn! Je kunt dit voor jezelf testen dat als je beweegt die pijn erger wordt dan weet je zeker dat het je spieren zijn die krampen. Door deze te hoge ademhaling trek je vaak ook onbedoeld steeds je schouders omhoog, ook deze spieren belast je dus ook veel meer dan waar ze voor bedoeld zijn. Wat weer een directe invloed heeft op je ademhaling die opgetrokken schouders. Heel belangrijk om hier aan te werken en met goede tips en oefeningen is dit snel te verminderen!

Spierpijn door chronische hyperventilatie – Wat kan je hieraan doen?

 •  Zorg voor ontspannen en warme schouders. Als je het koud hebt trek je namelijk je schouders op wat weer een directe invloed heeft op je ademhaling. Draag bijvoorbeeld een sjaal als je het koud hebt of buiten loopt.
 • Het is belangrijk dat je het teveel aan melkzuur, wat ontstaat door het verkeerde ademen, kwijt raakt. Je lichaam help je hiermee door voldoende water te drinken. Drink 1 1/2 tot 2 liter water per dag. En door heel gezond te eten, vooral veel groene groente
 • Het is natuurlijk super belangrijk om de oorzaak aan te pakken en te zorgen dat je ademhaling zich herstelt en je meer naar je buik gaat ademen, dit kan je leren door ademhalingsoefeningen.
 • Naast ademhalingsoefeningen zijn oefeningen om je spieren te ontspannen ook erg belangrijk. Tijdens mijn coaching besteed ik daar dan ook veel aandacht aan.
 • Je schouder en nek spieren kan je bewust ontspannen door oefeningen. Heb of ken je geen oefeningen? Volg dan mijn online cursus -> spierspanning door hyperventilatie  en start direct!
 • Belangrijk is wel dat als je twijfelt of je spierpijn wel echt door het hyperventileren komt je contact opneemt met je huisarts!!!

 

Wil je snel van die pijnlijke nek, schouder en borstkas spieren af? Start dan vandaag nog met mijn online cursus waarin we gaan werken aan de spierpijn en spanningsklachten. Naast natuurlijk veel duidelijke uitleg ontvang je vooral veel praktische tips die je meteen kan toepassen. En heel veel simpele oefeningen die snel resultaat geven! Klik hier voor meer informatie of om direct te starten

10 gedachten over “Pijn borstkas”

 1. Heey!
  Ik ben een meisje van 15 die al 2 maanden met dit probleem zit. Ik let 24/7 op mijn ademhaling waardoor ik express verkeerd adem. Ook heb ik heel veel steken rond mijn borst. Ik ben daarvoor al 2x naar de huisarts gegaan en die zei gelukkig dat het niks met mijn hart te maken heeft. Dat was een enorme opluchting! Ook heb ik een angststoornis, dus heb ook veel paniekaanvallen gehad. Dat komt omdat ik veel lees op het internet wat me bang maakt. Een hartinfact? Syndroom van Tietze? Daarom ben ik zo zo blij dat ik deze pagina heb gevonden. Want kan mezelf enorm erkennen in de symptomen! Ik weet van mezelf dat ik verkeerd adem. Ik adem namenlijk veel door mijn mond, en soms ga ik ook express gapen om hoog te kunnen ademen. Ik heb astma, dus soms komt het ook daardoor. Ik heb wel een pufje gekregen wat goed helpt! Maar ik zat er zo mee, en weet nu 100% zeker dat het niet mijn hart is, en dat het ook niet gevaarlijk kan zijn. Ik probeer nu alleen nog goeie ademhalingsoefeningen te vinden die me kunnen helpen. Ik hoop dat ik snel weer naar mijn normale ademhalings patroon kan gaan. Maar nogmaals heel erg bedankt, het was erg leerzaam!

  1. Hoi Kirsten,

   Ook ik heb last van angststoornissem, en kom er in de loop der jaren achter dat het psychosomatische klachten zijn.
   De sleutel ligt in het aangaan van je angsten, je emoties. M.b.v. therapie kun je begeleid gaan ontdekken waarom je zo angstig bent, zelfs in ruste (en er geen dreiging heerst).
   Dus: zoek de bron! Zoals met alles ligt de oplossing in de oorzaak, en die vind je door continu te onderzoeken. Niet makkelijk, maar wanhoop is een katalisator voor kracht. Succes en alle goeds gewenst!

 2. Wow heb ik toch nog eindelijk het gevoel dat mijn symptomen in dit artikel staan.. ik ben al meedere keren bij de huisarts geweest die na de tweede keer maar gewoon zei dat het tietze was ondanks de symptomen totaal niet overeen komen. Ik heb obesitas en adem denk ik altijd verkeerd vooral met inspanning op een warme dag 23+ graden valt het mij op dat ik heel veel zweet en constant buiten adem ben. Hierdoor gaat mijn ademhaling denk ik uit ritme en krijg ik dus enorme steken rondom mijn middenrif. Deze steken zijn zo pijnlijk dat ik op dat moment liever dood ben.. dit klinkt erg dramatisch maar zeker gemeend.. zou dit het kunnen zijn? Of is de pijn die u omschrijft niet zo heftig. Ik adem juist dan extra diep in en uit maar las dat u aanraad dat niet te doen. Fijn om te weten!

  1. Ja die pijn kan heel heftig zijn. Probeer inderdaad niet te vaak te diep in te ademen maar rustig naar de buik anders overbelast je het middenrif. Groetjes Nicole

 3. wat kan ik doen heb pijn aan mijn borstkas en ben van korte adem met te wandelen doet het pijn steken in de borstkas wat kan ik daar aan doen

 4. Jessica Fannes

  Beste

  Heb al paar jaar last van heel veel pijn borstkas, nek, schouderen mijn arm en dat links
  Mijn oksel is er nu ook sinds een tijd bij

  Iemand tips, het geeft vaak slaaploze nachten van angst

  Groetjes

 5. Hoii,
  Ik heb al een aantal maanden last van slapeloosheid en hyperventilaties. Nu heb ik veel lichamelijke klachten zoals pijn in schouders, zeurende pijn op borst en in de armen. En handen en benen tintelen. Is iemand hier bekend mee?

  1. Ja dat herken ik ook. Vanwege stress burn out paniekaanvallen en angstig. Daardoor ook gaan hyperventileren. Ik herkende het aan te snel ademen en hartkloppingen. Daarbij kreeg ik ook soort zenuwachtig gevoel rond mn hart, zere rib, nekspier en schouder. Ook tintelingen gehad en zware armen. Nu nog veel last van zere onderste rib en nekspier links. Haal onbewust ook steeds mijn linker schouder op waardoor de pijn blijft. Wat kan ik hier aan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen