Neusademhaling

Een neusademhaling bij hyperventilatie is heel erg belangrijk en aan te raden juist ook bij hyperventileren. De voordelen van een neus ademhaling vs een mondademhaling zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen neusademhaling vs mondademhaling bij chronische hyperventilatie

Het meest bekende is dat door je neus ademen ervoor zorgt dat de lucht die je inademt gezuiverd, verwarmd en bevochtigd wordt. Oftewel de lucht die je inademt wordt door de haartjes in je neus alvast schoon gemaakt. Luchtvervuiling maar ook ziekteverwekkers worden hier voor je buiten gehouden. Je kan een vieze lucht merken als je bijvoorbeeld in de stad bent geweest en zwart snot in je neus hebt. Allemaal vuil wat buiten is gehouden door je neus! Daarom is het snuiten van je neus ook zo belangrijk, zo haal je alle vuiligheid weer uit je neus.

Naast het zuiveren wordt de lucht ook alvast verwarmd op lichaamstemperatuur en vochtig gemaakt zodat je longen het een stuk prettiger vinden. Dat merk je vast wel eens als je met koude lucht door je mond ademt, de lucht voelt dan heel koud in je keel en longen. Wat vaak weer een benauwd gevoel geeft en je hyperventilatieklachten kan verergeren.

Verstopte neus en chronische hyperventilatie

Maar als je verkouden bent of al langere tijd verkeerd ademt kan het zijn dat je neus verstopt is, je neusslijmvliezen opgezet zijn waardoor je niet goed meer kan ademen door je neus. Dit kan ook komen door of verergerd worden door een allergie of door hooikoorts Dit geeft dan vaak ook weer klachten aan je bijholten en wordt je gevoeliger voor bijholteontsteking. Vaak grijpen we dan naar neussprays, maar die helpen slechts tijdelijk en als je dit langere tijd gebruikt raak je eraan verslaafd en verergeren je klachten juist. Je kunt beter jezelf aanleren om door je neus te ademen, of als je neus erg verstopt zit een neusdouche te gebruiken.

Nadelen mondademhaling

In dit artikel benoem ik vooral de voordelen van een neusademhaling. Maar het door je mond ademen heeft ook nadelen, waardoor het echt beter is om jezelf aan te leren door je neus te ademen. Als jij altijd door je mond ademt heb je een veel grotere kans op keelpijn en keelklachten. Doordat je de koude, niet verwarmde en gezuiverde lucht inademt en direct in je keel en longen komen. Ook kan je last hebben van een droge mond en keel met een dorst gevoel. Vooral als jij veel lucht hapt en luchthonger hebt dan adem je vaak door je mond. Hiermee hou je het benauwde gevoel en versterkt dit nare gevoel alleen maar. Het ademen door je neus voelt dan heel onnatuurlijk en vervelend, alsof je tekort lucht krijgt maar hiermee doorbreek je wel de vicieuze cirkel. Nu snel verder met de voordelen van de neusademhaling!

Een neusademhaling zorgt voor ontspanning

Verder zorgt een neusademhaling ervoor dat je rustiger wordt! Het ademen door je neus stimuleert namelijk een buikademhaling. Je gebruikt je ademhalingsspieren en je longen efficiënter als je door je neus ademt. Ook je houding, de stand van je nek wordt beter als je door je neus ademt in plaats van door je mond. Bij een mond ademhaling hebben we namelijk de neiging om ons kin naar voren te strekken wat weer nek/schouder klachten geeft.

Zenuwstelsel komt tot rust

Daarnaast wordt de nervus vagus gestimuleerd als je door je neus ademt. Dit is een ontzettend belangrijke zenuw. Deze zenuw is onderdeel van het parasympathische gedeelte van je autonome zenuwstelsel en helpt je dus om te ontspannen. Je zenuwstelsel helpt je hiermee om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Een heel fijn en belangrijk voordeel niet!

Ook als je door je neus ademt produceren je sinussen Stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen en verbreden waardoor de bloedcirculatie bevordert wordt. Wat ook weer ervoor zorgt dat je je beter kan ontspannen!

Bij de Buyteko methode is de neusademhaling een heel belangrijk onderdeel van de hyperventilatie therapie. Omdat de neusademhaling echt heel veel voordelen heeft bij hyperventileren.

Ook ik raad je aan om vaker je mond dicht te houden en door je neus te ademen.

In het begin zal het wennen zijn maar geef het een kans en oefen dit! Start met het oefenen in rust. Tijdens het wandelen zal het namelijk lastiger zijn om door je neus te ademen.

6 gedachten over “Neusademhaling”

 1. Hoi Nicole,
  Als eerst krijg ik je mails nu laatste keren via spam?

  Ik probeer vaak door me neus te ademen maar krijg bijna geen lucht omdat ik gewend ben met me mond te ademen. Daarnaast als ik wil proberen krijg ik druk op me hart of borst lijkt het wel?
  En wordt ik duizelig licht in mij hoofd.
  Ik wordt steeds wskker met droge mond ondat ik veel met me mond adem. Helppp

  1. Wat gek dat je de mails in de spam krijgt. Mijn adres en naam dan opslaan in je adresboek helpt. En mij even mailen ook, want dan word ik weer als veilig gezien 🙂

 2. Hallo Nicole, met veel interesse je bericht gelezen. Ik plak sinds een aantal weken ‘s nachts mijn mond af en slaap daardoor beter. Maar het valt me op dat (gemeten met de Fitbit) mijn hartslag in rust systematisch hoger is. Was het eerst meestal rond de 50, nu standaard 5 tot 7 slagen hoger. Is daar een verklaring voor?
  Alvast bedankt voor je reactie!

 3. Beste ik heb te veel cortisol en probeer neusademhaling. Nu ben ik daar zo opgewonden van, zenuwachtig en het lukt moeilijk om nog door de mond te ademen,. Gaat dat over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen