Hyperventileren tijdens je slaap

Kan je hyperventileren tijdens je slaap?  

Je ademhaling gaat in je slaap vanzelf, dus hoe kan het dan dat je evengoed nog te snel ademt?

Normaal gesproken als je rustig in slaap valt, vertraagd je ademhaling zich omdat je in rust minder zuurstof nodig hebt. Maar als je overdag erg gespannen bent geweest dan lukt dat niet. Je lichaam blijft dan in een soort actieve modus. In je slaap verwerk je alle indrukken en gebeurtenissen van overdag. Dit doe je onbewust maar vaak merk je daar wel wat van met je dromen. Als je erg gespannen en gestrest bent geweest overdag dan droom je vaak meer en onrustiger.
Door die onrust gaat je lichaam dus niet in de ontspannen stand en blijft je ademhaling hoog en te snel.
Komt daar nog een nachtmerrie of vervelende droom bovenop dan schrik je in paniek wakker, breekt het zweet je uit, krijg je hartkloppingen en dus weer die nare paniek en onrust.
Maar je hoeft dit niet te merken. Het kan ook zijn dat je wakker wordt in de ochtend en nog steeds heel moe, duizelig, onrustig, verkrampt etc bent.
Doordat je lichaam snachts niet goed kan uitrusten ben je overdag vermoeider en krijg je daardoor meer stress waardoor je in de nacht weer niet kan ontspannen.
Zo zit je in een vicieuze cirkel.

Door je overdag beter te leren ontspannen en te leren om je ademhaling overdag beter onder controle te houden gaat je lichaam  in de nacht als je slaapt ook rustiger ademen en beter ontspannen, waardoor je weer beter uitrust. En dus niet gaat hyperventileren tijdens je slaap. Je doorbreekt de vicieuze cirkel.

 Wil je weer ontspannen slapen en overdag je rustig en goed voelen? Neem dan eens contact met me op voor coaching

Of volg een van de online cursussen die je direct kan starten. Kijk hier voor het aanbod

error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen