Hyperventilatie tijdens je slaap

Hyperventilatie tijdens je slaap, hoe kan dit want je ademhaling gaat in je slaap vanzelf, dus hoe kan het dan dat je evengoed nog te snel ademt?

In paniek wakker worden midden in de nacht,, helemaal verkrampt zijn bij het ontwaken, hartkloppingen, zweten, nerveus gevoel hebben. Slapen hoort toch ontspannen te zijn waarom rust jij in de nacht niet uit en wordt je in paniek wakker? In je slaap gaat je ademhaling toch automatisch dus hoe kan je dan toch hyperventileren in je slaap? Daar geef ik antwoord op in onderstaande artikel. Want heel veel mensen worden zo wakker met al die spanning in je lichaam. Alsof je in je slaap een rondje hebt lopen rennen of examen moet doen straks. Uitgerust en ontspannen wakker worden dat is waarschijnlijk al tijden geleden…

Slecht slapen door onrust en stress overdag

Normaal gesproken als je rustig in slaap valt, vertraagd je ademhaling zich omdat je in rust minder zuurstof nodig hebt. Maar als je overdag erg gespannen bent geweest dan lukt dat niet. Je lichaam blijft dan in een soort actieve modus. In je slaap verwerk je alle indrukken en gebeurtenissen van overdag. Dit doe je onbewust maar vaak merk je daar wel wat van met je dromen. Als je erg gespannen en gestrest bent geweest overdag dan droom je vaak meer en onrustiger. Door die onrust gaat je lichaam dus niet in de ontspannen stand en blijft je ademhaling hoog en te snel.
Komt daar nog een nachtmerrie of vervelende droom bovenop dan schrik je in paniek wakker, breekt het zweet je uit, krijg je hartkloppingen en dus weer die nare paniek en onrust. Je kan ook het gevoel hebben alsof je je adem hebt ingehouden en heel benauwd wakker wordt. Het lijkt dan op slaapapneu. Twijfel je of je adem stops hebt of last hebt van slaap apneu ga dan naar je (huis)arts.

Onrustig en niet uitgerust wakker worden

Maar je hoeft het niet te merken. Het kan ook zijn dat je wakker wordt in de ochtend en nog steeds heel moe, duizelig, onrustig, verkrampt etc bent. Doordat je in de nacht nog steeds zoveel spanningen hebt, je spieren aanspant en je lichaam zich klaar houdt om te vluchten of vechten rust je onvoldoende uit. Hierdoor ben je dus overdag weer vermoeider en heb je meer last van klachten waardoor je weer meer stress en spanningen opbouwt. En hierdoor ook weer slechter kunt ontspannen terwijl dit dus heel belangrijk is als jij weer goed wilt slapen.
Zo zit je in een vicieuze cirkel.

Hyperventilatie tijdens je slaap | Wat kan je eraan doen?

Door je overdag beter te leren ontspannen en te leren om je ademhaling overdag beter onder controle te houden gaat je lichaam  in de nacht als je slaapt ook rustiger ademen en beter ontspannen, waardoor je weer beter uitrust. En dus niet gaat hyperventileren tijdens je slaap. Je doorbreekt de vicieuze cirkel.

Overdag meer rust nemen is heel erg belangrijk. Vaak gaan we maar door en door tegenwoordig en nemen we pas rust in de avond. En dan vinden we het ontspannend om wat te scrollen op onze telefoon en een netflix serie te kijken. Hiermee prikkelen we nog meer onze hersenen. Het is beter om in de avond nog een wandeling te maken. Sporten heeft trouwens bij veel mensen een negatief effect op de nachtrust vanwege de aanmaak van adrenaline. Probeer dit dus uit of sporten in de avond positief is voor jou of niet. 

 Vermijd dus de televisie en telefoon een uur voor je gaat slapen. Lees een boek of doe iets creatiefs.

Verder is het echt aan te raden om een ademhaling, meditatie of ontspanningsoefening te doen voor je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je al veel rustiger aan de nacht begint en vaak veel beter slaapt.

 Heb jij ook last van hyperventilatie tijdens je slaap, wordt je vaak verkrampt en in paniek wakker? Wil je weer ontspannen slapen en overdag je rustig en goed voelen? Volg een van de online cursussen die je direct kan starten. Kijk hier voor het aanbod

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen