Niet goed door kunnen ademen

Niet goed kunnen doorademen bij chronische hyperventilatie, het gevoel dat je niet voldoende lucht binnen krijgt of dat je adem stokt. Hoe kan dit?

Dit gevoel heeft 2 oorzaken die komen door een verstoorde ademhaling en hyperventilatie die ik je hieronder graag uitleg. Namelijk door de onbalans die ontstaat door de hyperventilatie en door de spanning die hierdoor ontstaat op je middenrif.

Gevoel niet kunnen door ademen | Door onbalans in je lichaam bij chronische hyperventilatie

Als je langere tijd verkeerd ademt dan ontstaat er een onbalans in je lichaam en deze verstoorde balans die ontstaat bij chronische hyperventilatie geeft een prikkel naar je hersenen dat je tekort lucht hebt terwijl je juist teveel al ademt. Dit geeft het benauwde gevoel wat je kan ervaren maar ook dit gevoel alsof je steeds adem tekort komt en dus niet goed kunt doorademen. Juist door dit benauwde gevoel zal je meer de behoefte hebben om extra lucht in te ademen, terwijl je hiermee het juist in stand zult houden. 

Onze hersenen herkennen namelijk het verschil tussen teveel en tekort ademen niet en denken dus altijd dat als er iets niet klopt, dat het een tekort is.

Als je dit gevoel dus hebt dat je niet goed kan doorademen of dat je ademhaling stokt of stopt is dit dus een teken dat je ademhaling verstoort is en dat je even gas terug moet nemen en beter een ademhalingsoefening kan gaan doen om te zorgen dat je ademhaling zich weer reguleert.

Gevoel niet kunnen doorademen | Door overbelaste ademhalingsspieren

Een ander iets wat er aan de hand is dat je ademhalingsspieren overbelast zijn geraakt door het teveel en te hoog ademen. Doordat je continu iets teveel en te hoog ademt gebruik je de spieren die je helpen bij het ademen teveel en deze raken dan overbelast.

Daardoor gaan deze spieren spierpijn geven en verkrampen. En deze verkramping zorgt ervoor dat er minder ruimte is in je borstkas en rond je middenrif om goed te ademen. Vooral je middenrif spier speelt hier een grote rol in. Vaak voel je ook dat je niet goed kan doorademen ter hoogte van je maag en middenrif. Vanuit daar stokt of stopt voor je gevoel je ademhaling dan. Lees hier meer over het verkrampte gevoel van je middenrif.

Door weer goed naar je buik te leren ademen en vooral weer te leren hoe je dit goed kan doen krijg je weer meer ruimte om te ademen en herstelt je ademhaling zich weer. En zal je dit gevoel dus minder en uiteindelijk niet meer hebben. 

Heb je dit gevoel vaak, laat het dan eens nakijken bij je arts of fysiotherapeut die je hier oefeningen voor hoort te kunnen geven om dit gevoel te verminderen.

Tips

 • Weet dat dit gevoel dus komt doordat je teveel ademt probeer dus deze neiging tot overademen tegen te gaan
 • Leer met goede ademhalingsoefeningen je ademhaling herstellen
 • Zorg voor voldoende ruimte in je borstkas en ter hoogte van je middenrif zodat je beter kunt inademen
 • Zorg voor afleiding, hoe meer jij gaat proberen diep in te ademen hoe meer je dit gevoel zult versterken
 • Ga zingen of neuriën, dit zorgt ervoor dat je je ademhaling herstelt
 • Iets kauwen wil vaak ook (tijdelijk) helpen zoals kauwgom

Wil je hiervan af? In mijn online cursus middenrif spanning door hyperventilatie geef ik je verschillende (ademhalings-)oefeningen en tips die zorgen voor meer ruimte en minder spanning. Online cursus middenrif spanning

4 gedachten over “Niet goed door kunnen ademen”

 1. ik ben Eylem ik ben 14 jaar en heb dit best vaak ik stress al zo veel en voel me al niet goed ik durf niet meer naar school omdat ik maar erge dingen in me hoofd zeg zoals /als je naar school gaat gaat het gebeuren/ ik wou sat ik, deze gedachtens niet zou hebben ik heb ze best vaak maar als ik er niet aan denk is er niks aan de hand ik ben zo moe en klaar met deze gedachtens ik wil een normaal kind van 14 zijn zonder stressvollen gedachtens niemand begrijpt mij

  1. Hoi Eylem,

   Ik snap je gevoel heel goed. Ik herken het zelf ook heel erg. Ik snap ook je gevoel van alsof niemand je begrijpt en de angst die hierbij komt kijken. Wat mij heel erg helpt is hulp vragen aan iemand die veel van dit onderwerp ‘hyperventilatie’ en ‘angst’ af weet en hierin ook gespecialiseerd is. De huisarts kan je daar verder mee helpen om de juiste persoon hiervoor te vinden als je dat zou willen.

   Ook helpt voor mij heel erg om er met iemand over te praten die je vertrouwt.

   Ik hoop dat je je snel beter voelt!

   Liefs,
   Dannique

 2. Ik heb het gevoel dat adem tilt slaat, veel te snel, te oppervlakkig en verstokte. Precies chloordampen zoals in het zwembad. Daarbij pijn op borstbeen en ribben. Eerst vooral ‘s avonds en nu ook overdag. De angst zit er dik in…chronische hyperventilatie?

  1. Dit heb ik dus ook wat het ook zeer beangstigend maakt en je lichaam vooral het ademhalingsproces niet vertrouwd.

   De stikgevoelens, het extreem snel ademen alsof je zo snel ademt dat je je afvraagt of je nog uitademt. Het voelt letterlijk stikkend en gevaarlijk.

   Terwijl ik duizend onderzoeken heb gehad ziekenhuis etc ambulances die het tegendeel bewezen.

   Ik blijf twijfelen doordat ik deze fysieke klachten moet doorstaan.

   En niet het idee hebben dat ik er zelf naast zit en de artsen gebrek hebben aan kennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen