Buikademhaling

Een buik ademhaling wordt aangeraden als je last hebt van chronische hyperventilatie. Maar waarom is het goed om een buikademhaling te hebben? Moet je altijd naar je buik ademen? En waarom lukt het niet om naar mijn buik te ademen? Lees het antwoord op deze vragen hieronder.

Adem gewoon even naar je buik als je last hebt van chronische hyperventilatie

Een buikademhaling; dat advies krijg je heel vaak. Adem “gewoon” even naar je buik en al je klachten zullen verdwijnen. En dan ga je liggen en probeer je het en je voelt je vaak zo gespannen want het wil niet goed. Of het lukt liggend als je je focust best maar zo gauw je wat doet zit je ademhaling alweer in je flank of borst. (Flankademhaling is een soort midden-ademhaling in je flanken; je ribben bewegen dan naar de zijkant toe.)

Ademhaling en chronische hyperventilatie

Het doel van ademen is dat we voldoende energie binnen krijgen om goed te functioneren. Hebben we weinig energie nodig is onze ademhaling rustig en in de buik. Hebben we meer energie nodig dan versnelt de ademhaling zich en zal je ademhaling in je borstkas gaan zitten. (De weg is zo korter en dus sneller) Zoals tijdens het sporten of een sprintje nemen om de trein te halen. Ervaren wij stress dan kost dit ons ook extra energie en wil je lichaam je dus ondersteunen door extra energie vrij te maken zodat jij kan vluchten of vechten. Irriteer jij je bijvoorbeeld aan je collega dan wil je onderbewuste het gevecht aan gaan of vluchten. Hiervoor wordt dus extra energie voor vrijgemaakt. Maar in de meeste gevallen zullen wij tijdens stress op onze stoel blijven zitten en die extra energie dus niet gebruiken. Hierdoor ontstaat dus een onbalans en krijg je klachten. Lees hier meer over wat hyperventilatie is

Waarom is het goed om naar je buik te ademen?

Het grootste gedeelte van de dag zitten we en verbruiken we dus weinig energie. En zou onze ademhaling dus in je buik horen te zitten. Ons lichaam zoals onze (ademhalings-)spieren zijn hiervoor gemaakt om het grootste deel van de dag in je buik te ademen. Als wij veel stress ervaren en te vaak te hoog en te snel ademen dan gebeurt er van alles in ons lichaam waardoor er een onbalans ontstaat. De ademhalingsspieren raken overbelast zoals je middenrif en borstkas. Maar er ontstaat ook een onbalans die zorgt voor klachten als duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen en paniek.

Als onze ademhaling dus het grootste deel van de dag ( en nacht!) in onze buik zit, waar ons lichaam voor gemaakt is, dan functioneert alles het beste.

Altijd een buikademhaling?

Dit is een veel gehoord misverstand. Zoals ik hierboven al uit heb gelegd is het normaal dat tijdens inspanning je ademhaling hoger zit. Tijdens sporten of bewegen zoals wandelen zit je ademhaling dus hoger en niet in je buik. Ook als jij stress ervaart, emoties voelt zoals boosheid of verdriet dan is het dus normaal dat je ademhaling versnelt en hoger zit. Het gaat erom dat je lichaam zich weer snel herstelt. Ben jij in balans dan is er niks aan de hand en kan je lichaam deze tijdelijke onbalans goed opvangen en krijg je geen klachten. Gebeurt het echter vaker dan zal je dus klachten gaan ontwikkelen.

Buikademhaling | Waarom is het lastig om naar je buik te ademen?

Als jij al langere tijd verkeerd ademt dan weet je lichaam niet meer goed hoe te ademen. Je ademhalingsspieren zijn zo verkrampt en overbelast dat het niet meer goed lukt. Dit kan je merken door een heel gespannen gevoel in je borstkas of middenrif.

Ook kan door langdurende stress je ademhalingscentrum van slag zijn geraakt. Dit centrum zit in je hersenen en stuurt je ademhaling aan. Het kan zijn dat die als het ware in een te hoge versnelling staat waardoor je ademhaling van slag is geraakt. Dit beide los je op door heel gericht met ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan.

Onbewust aanspannen en intrekken van je buik

Iets wat veel gebeurt is het (onbewust) aanspannen en intrekken van de buik. Hierdoor kan je niet goed naar je buik ademen. Als we angstig en gespannen zijn kan je dit doen, het aanspannen van de buik en bil spieren en de buik hiermee inhouden of naar binnen trekken.

Het is belangrijk om je hier meer bewust van te zijn en dit proberen te ontspannen. Ook strakke kleding heeft een ongunstig effect. Hierdoor is er vaak geen ruimte. En als wij onszelf te dik vinden hebben we ook de neiging om de buik in te houden. Wat dus een verstoring van de ademhaling zal geven.

Belangrijk is om dit te leren los te laten. Lukt dat niet door alleen je er meer bewust van te zijn? Dan zijn gerichte ademhalingsoefeningen een goed idee, zo leer je weer deze spieren te ontspannen en op een natuurlijke manier te gebruiken. Lees hier meer over de online cursus waarin dit uitgebreid wordt uitgelegd met veel tips en oefeningen

7 gedachten over “Buikademhaling”

  1. Dus je hoeft niet constant proberen via buik te ademen.
    Alleen als je energie nodig heeft, of als je we wilt ontspannen?
    Ik heb veel moeite om constant via buik te ademen. Ik probeer t paar keren per dag te doen
    en wanneer ik gestrest ben.

    1. Tijdens inspanning is een buikademhaling niet haalbaar. Maar aangezien wij het meeste van de dag rustig horen te zijn en zitten hoort de ademhaling dan wel in de buik. Maar tijdens wandelen lukt een buikademhaling bijvoorbeeld niet.

      1. Cobi de Jong

        Toch klopt dit laatste niet. Als ik ga wandelen zakt juist mijn ademhaling terwijl deze vaak te hoog zit als ik zit. Ik knap dus ontzettend op van wandelen, wel in kalm tempo. Mijn hartslag daalt dan ook direct!

  2. Hi! Ik heb een vraag.

    Ik heb langdurig onder stress gestaan en was mij niet bewust van mijn ademhaling. Ik heb een piep in mijn oren gekregen. Is het mogelijk dat als ik de buikademhaling aanleer, dan mijn hersengebied ontspant en ik hierdoor rust creeer en mijn piep weggaat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen