Avond meer klachten van hyperventilatie, stress, angst en paniek

Heb jij ook in de avond meer klachten door de hyperventilatie, stress, angst of paniek?

Overdag gaat het best redelijk maar aan het einde van de dag nemen je klachten toe. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat je maar bezig blijft en niet naar je bed durft te gaan. Als jij je in de avond ook slechter voelt kan dat verschillende oorzaken hebben en die zal ik hier met je bespreken.

In de avond meer gevoelens als angst en paniek

Naast dat veel meer lichamelijke klachten ervaren in de avond nemen vaak ook juist de angst en de paniek klachten in de avond toe. Piekeren, negatieve gevoelens, angstige gedachten tot paniek aan toe. Heb jij dit ook? En overvalt het je juist vaak in de avond of nacht? Dan ben je hier niet alleen in want veel mensen met hyperventilatie en stress klachten ervaren dit juist meer in de avond.

Avond meer klachten door vermoeidheid

De belangrijkste reden bij de meeste is vermoeidheid. Als jij een drukke dag hebt en weinig rust neemt dan ben je gewoon moe aan het einde van de dag. Vermoeidheid kan je veel klachten geven. Niet alleen het moe gevoel maar ook de hoge spierspanning die jij gedurende de dag hebt op gebouwd kan je in de avond gaan voelen. Hierdoor kan je je duizelig voelen, hoofdpijn krijgen en spierpijn hebben bijvoorbeeld.

Heb jij juist in de ochtend meer klachten lees dan mijn uitleg hier

Stil zitten zorgt dat je kan voelen

Grote kans dat jij maar door en door gaat zonder echt rust te nemen overdag. En als jij dan gaat zitten dan ga je opeens voelen. En dat is heel naar vaak want al die gevoelens die je de hele dag hebt verdrongen komen er dan uit. Je voelt opeens die pijntjes, je hartslag snel kloppen, onrust of andere klachten. Hierdoor ga je vaak weer piekeren en twijfelen waardoor je nog onrustiger wordt. Dit kan vaak zorgen voor paniek gevoelens of zelf een paniekaanval, juist in de avond als je denkt veilig te zijn.

Loslaten aan einde van de dag

Wat ook een rol mee kan spelen is dat jij aan het einde van de dag voor je gevoel (onbewust) alle spanningen los kan laten. Je hebt de dag weer doorstaan, je bent klaar met je werk en je taken dus nu mag je de spanning los laten. En juist dat kan een heel vermoeid gevoel geven. Deze vermoeidheid of andere gevoelens kunnen opeens voelbaar zijn.

Avond meer klachten van stress door minder afleiding

Overdag heb je veel afleiding en dingen te doen. Kinderen die iets van je willen, je werk waar je wilt presteren, huishoudelijke taken die om je aandacht vragen er is altijd wel iets te doen. En dit zorgt voor afleiding. Als jij dan aan het einde van de dag op de bank ploft of in bed gaat liggen is al die afleiding er niet meer en merk je pas hoeveel spanning je in je lichaam hebt.

Wat is chronische hyperventilatie?

Als wij stress hebben of ervaren dan wil ons lichaam ons helpen. Een van de dingen die dan gebeurt is dat je ademhaling zich versnelt. Heel handig als je moet vechten of vluchten, want dit is hoe ons brein werkt. Als er gevaar is dan wordt ons lichaam gereed gemaakt om te vluchten of vechten. Maar als wij stress hebben en dus die extra energie niet gebruiken dan ontstaat er een onbalans in ons lichaam. En deze onbalans geeft heel veel verschillende klachten.

Klachten die je juist in de avond kan merken zoals hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, onrust gevoel. Maar ook slaap problemen, angst gevoelens of zelfs paniek.

In de avond meer klachten van stress, onrust en hyperventilatie |Wat kan je hieraan doen?

  • Belangrijk is om uit te zoeken voor jezelf wat bij jou de oorzaak is dat je in de avond meer klachten ervaart. Hiervoor raad ik aan om een tijdje een dagboek bij te gaan houden. Dit zal je veel inzicht gaan geven en vooral je gaan helpen om beter te weten wat je kan veranderen om hiervan af te komen. Lees hier meer over een dagboek
  • Probeer overdag meer tijd voor jezelf te nemen. Neem vaker korte rust momentjes gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat de spanningen zich minder hoog kunnen opbouwen. En is dus heel belangrijk!
  • Ook jezelf gericht afleiden kan helpen, hier zijn veel tips en oefeningen voor. In mijn cursus gedachten leren ombuigen krijg je hier veel oefeningen, adviezen en tips voor.

Meer lezen?

Twijfel je of je klachten door de hyperventilatie komen? Vraag dan hier mijn gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score

Hyperventilatiecoach
error: Oeps, kopiëren heb ik liever niet. Wil je de tekst ontvangen kan je me mailen