Ademfrequentie in de nacht als je slaapt, wat is normaal? Misschien meet jij ook in de nacht via je smartwatch hoe je slaapt. Je krijgt dan je gemiddelde hartslag maar ook je ademfrequentie te zien. Maar wat zegt het getal van de ademfrequentie?
Wat is een gemiddelde ademfrequentie?
De adem frequentie is hoeveel keer je per minuut ademt. Iedereen is anders en dus ademen we ook allemaal anders. Zo zijn er verschillende factoren die je ademsnelheid kunnen beïnvloeden, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, angstgevoelens en koorts.
Onze ademhaling gaat automatisch en wordt bepaald door de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft. Verbruiken we meer energie adem je sneller en zijn we in rust dan adem je langzamer.
Hyperventilatie
Adem je teveel ten opzichte van wat je verbruikt dan overadem je en noemen we dit hyperventilatie. Hyper = teveel en ventilatie = ademhaling. Doordat je teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt ontstaat er een onbalans in je lichaam die klachten geeft.
Als je stress hebt dan maakt je lichaam zich klaar om je vechten of te vluchten, dan komen er stresshormonen vrij. De stresshormonen zetten een aantal processen in gang waaronder de ademhaling die zich versnelt. Verbruik je die extra energie niet omdat je niet gaat vechten of vluchten dan ga je dus hyperventileren, je ademt teveel. Lees hier alles over chronische hyperventilatie
Zo wordt dus de ademfrequentie bepaald aan de hand van hoeveel energie je nodig hebt. In rust heeft een gemiddeld mens een adem frequentie van 6 tot 10 keer per minuut. Ga je bewegen of heb je stress dan ga je dus sneller ademen en kan de frequentie flink omhoog gaan.
Gemiddelde ademfrequentie in de nacht tijdens je slaap
In de nacht dan rust je dus dan zou je denken dat je ademfrequentie laag is. Maar toch is de gemiddelde ademfrequentie in de nacht veel hoger.
Volgens een onderzoek ademt een gezonde volwassenen (dus zonder ademhalingsstoornissen zoals bijvoorbeeld slaapapneu) tussen de 12 en 20 keer per minuut. Met een gemiddelde van 15 tot 16 keer per minuut in de nacht.
Waarom is onze ademfrequentie tijdens slaap hoger dan overdag in rust?
Nu er steeds meer mensen een smartwatch dragen, komen we er achter dat de gemiddelde mens dus sneller ademt dan we dachten in de slaap. Hoe kan dat?
Precies weten ze het nog niet maar er zijn wel een aantal theorieën. In onze slaap gebeurt er namelijk heel veel, en wordt er hard gewerkt door ons lichaam. Daarnaast dromen we en zijn we actief in de REM-slaap, wat kan verklaren waarom je sneller ademt. Tijdens onze dromen verwerken we alle indrukken van overdag, hierbij kan je dus sneller ademen maar ook flink bewegen. Daarnaast werkt je immuunsysteem hard, zweet je flink, val je af en nog veel meer gebeurd er terwijl je slaapt.
Hyperventilatie in je slaap
Merk jij dat je verkrampt wakker wordt, heel onrustig bent of niet uitgerust wakker wordt? Dan kan het zijn dat je hyperventileert in je slaap. Het helpt dan om overdag meer je rust te pakken, te ontspannen en ademhalingsoefeningen te doen. Lees hier meer over hyperventilatie in je slaap